Polítiques per a les persones
Aquesta legislatura a Alcúdia s’han prioritzat les polítiques socials per pal·liar els efectes de la pandèmia i s’ha treballat en la reactivació econòmica del municipi, sense oblidar la promoció turística
Les polítiques per a les persones han estat protagonistes aquesta legislatura a Alcúdia. Així ho expliquen des de l’Ajuntament: “La batlessa Bàrbara Rebassa (2019-2022) i l’actual batle Domingo Bonnín (2022-2023) han prioritzat més que mai les polítiques per a les persones, deixant projectes d’inversió d’infraestructures en un segon pla”.
En aquest període, segons detallen, a nivell educatiu s’ha creat el nou Centre d’Educació Infantil i Primària Puig de Sant Martí al Port d’Alcúdia i com dins els equipaments necessaris per les persones majors es considera “prioritària” la construcció d’una nova residència, ja es treballa en la futura cessió de terrenys per alçar una “nova i moderna” residència per a majors.
En l’àmbit de la gestió per a les persones durant i després de la pandèmia, s’ha apostat per “donar oportunitats de feina a molts treballadors i treballadores amb la seva aportació a tasques de manteniment del municipi”.
D’altra banda, durant aquesta legislatura, indiquen, s’ha fomentat el diàleg amb el Consell de Mallorca per donar suport a la institució insular per a l’adquisició de l’antiga central elèctrica d’Alcúdia, amb l’objectiu de poder reconvertir-la i en una aposta per la sostenibilitat. En aquesta mateixa línia, s’han posat a l’abast de la ciutadania serveis de punts de recàrrega elèctrica i implementat plaques solars en alguns equipaments públics.
Per aconseguir la reactivació econòmica del municipi després de l’impacte de la covid-19, fonts municipals expliquen que s’han injectat al voltant de 6 milions d’euros des d’un pla global amb un “important” paquet de mesures, un acord des de l’equip de govern que han integrat els grups polítics municipals. “S’han implementat les mesures necessàries per les persones més vulnerables per minimitzar la situació generada per l’evolució de la covid-19”, detallen.
En aquests darrers dos anys i mig, també s’ha treballat en l’ampliació dels serveis i en el reforç dels recursos humans de l’àrea de Benestar Social i Igualtat per tal de poder atendre les necessitats ciutadanes. Entre les mesures tributàries i econòmiques dutes i a terme des del Consistori destaquen la suspensió, durant l’exercici 2020, de la taxa d’ocupació de via pública i de la taxa d’ocupació dels mercats municipals, així com l’ampliació del termini de pagament voluntari dels tributs municipals de setembre a desembre, la rebaixa dels cànons de les concessions administratives de l’Ajuntament, i l’ajornament o fraccionament de tots els tributs.
A nivell comercial, informen, s’ha impulsat l’oficina PIEC de suport a la petita empresa, el market place i altres ajudes directes per a autònoms i Pime, i s’ha creat la campanya de dinamització del comerç local, amb els bons comercials. En el terreny educatiu, afegeixen, també es varen augmentar les partides de beques de llibres i material escolar, que s’han mantingut i doblat els exercicis posteriors.
En aquesta etapa marcada per la pandèmia, també s’ha “intensificat” la neteja de les vies públiques per part dels serveis municipals i s’han desinfectat els espais públics amb el suport dels voluntaris del municipi.
El batle Domingo Bonnín recorda la tasca duta a terme: “Hem estat pioners en enllestir mesures específiques a les platges per mor de la covid-19, amb els protocols de neteja, desinfecció i de distància entre les hamaques i para-sols, i amb reducció de quadrants, obtenint així la certificació de platja segura”.
Projectes en zones turístiques i recuperació mediambiental
Tot i prioritzar les polítiques socials, des de l’Ajuntament afirmen que no s’ha baixat la guàrdia en la promoció turística, especialment un cop s’ha produït la tornada a la normalitat. “Hem assistit -detallen- a les fires de Londres i a la FITUR, i a Madrid apostàrem per presentar els nostres productes de turisme patrimonial (el centenari de les excavacions de Pollentia), de congressos (Mallorca Love Mice) i de turisme esportiu (IRONMAN); recentment a més hem viatjat a Berlín amb l’agrupació empresarial hotelera per donar suport a l’empresariat hoteler”.
Les línies promocionals han apostat per explorar nous segments turístics per allargar la temporada. A més de sol i platja, i “tenint en compte el potencial d’Alcúdia”, es poden promocionar altres segments, com el turisme patrimonial, el cultural, gastronòmic, esportiu, mediambiental i ornitològic, expliquen al respecte.
Un exemple d’aquesta aposta és el projecte RestaurAlcúdia de recuperació de les zones humides de Maristany i Estany des Ponts a la badia d’Alcúdia, impulsat per l’Ajuntament d’Alcúdia, WWF i la Universitat de les Illes Balears, a través dels Fons Europeus Next Generation. Per a recuperar aquest enclau ecològic, informen, es destinaran més de 3 milions d’euros fins a l’any 2025.
Des del Consistori també destaquen els projectes d’adequació i reforma de l’Avinguda Pere Mas i Reus amb un pressupost d’uns 2.888.000 € i el projecte del vial de la carretera Port d’Alcúdia Artà amb un pressupost d’1.076.000 €. Per aquests dos projectes hi ha “una subvenció total de 1’5 milions d’euros”, procedent del Consorci de la Borsa d’Allotjaments Turístics del Consell de Mallorca Aquests projectes responen “a la necessitat de dinamització comercial d’aquesta zona turística del municipi”.
Pel que fa als reptes de futur, des de l’Ajuntament afirmen que l’objectiu és ara millorar els serveis públics “per ser més eficients, tal com reclamen els ciutadans”. Amb aquest propòsit, es “reforça i agilitza” la línia verda amb l’adjudicació a dues empreses del manteniment i la reparació de voravies i clots pels pròxims dos anys.