Ara llegint
Preservar el patrimoni per impulsar el turisme

Preservar el patrimoni per impulsar el turisme

L’Ajuntament de Santa Margalida aposta pel patrimoni i la cultura a l’hora de realitzar diferents projectes i de promocionar-se com a destinació turística

Potenciar el turisme mitjançant la conservació del patrimoni històric, cultural i mediambiental de la destinació ha estat un dels principals objectius que ha tingut l’Ajuntament de Santa Margalida en aquesta legislatura, la qual ha estat marcada per la covid-19.

Per tal d’impulsar un desenvolupament sostenible i innovador del turisme, el municipi ha passat a formar part des de 2021 de la xarxa de Destinos Turísticos Inteligentes de SEGITTUR. Al respecte, segons informen des de l’Ajuntament, a Santa Margalida s’ha optat per fomentar la sostenibilitat econòmica i social de la destinació i pel turisme inclusiu i a més s’han restaurat diversos elements patrimonials i etnològics que formen part de la seva història, com ara les torres d’enfilació i els nius de metralladores, per tal de posar-los en valor i convertir-los en un al·licient per atraure turisme cultural fins al municipi. Aquesta reconversió turística s’ha dut a terme gràcies a una subvenció del Govern Central per pal·liar els efectes de la fallida del turoperador Thomas Cook en aquelles destinacions turístiques més afectades.

Entre els projectes pendents d’executar figura el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions 2022 (Next generation) que, amb una dotació de 3,3 milions, pretén transformar Can Picafort mitjançant la remodelació i l’embelliment del passeig Colom i l’entrada de la zona, així com diferents accions de competitivitat i d’innovació.

La necròpolis de Son Real. (Foto: Ajuntament de Santa Margalida).

Entre altres activitats relacionades amb el patrimoni, el Consistori ha decidit dur a terme la compra de la finca annexa al Talaiot de la Cova de sa Nineta de Son Serra de Marina per iniciar així una campanya arqueològica al seu poblat talaiòtic annex i crear un centre d’interpretació. També projecta transformar pedreres de marès en un atractiu cultural. El 2019 es varen restaurar les pedreres de Son Real -les quals “s’han convertit en un atractiu de primer nivell”- durant el trajecte del Camí de sa Marina de Son Real i s’han comprat les Pedreres de Vernissa per realitzar un centre d’interpretació del trencador de marès i convertir-les en “un espai únic” a l’Illa, on es podran realitzar diferents esdeveniments culturals.

Així mateix, durant aquesta legislatura, i després de l’aturada que va suposar la pandèmia del coronavirus, l’Ajuntament de Santa Margalida ha arrencat la darrera fase de les excavacions a la necròpolis de Son Real, una campanya que posa el punt final a un projecte arqueològic que s’inicià l’any 1988.

Les torres d’enfilació de la badia d’Alcúdia. (Foto: Ajuntament Santa Margalida).

Amb la fita de potenciar el municipi com a destinació cultural, també s’han celebrat diverses edicions de la Fira de Cervesa Artesana Balear i del Saladina Art Fest, que “pretén donar una nova imatge al poble de Can Picafort a través dels murals de gran format”. El festival, afirmen, combina la identitat local i la poètica i pren com a referent el vincle del poble amb la mar i el caràcter dels seus habitants, oferint una alternativa cultural tant per a residents com per a visitants.

A més de les actuacions lligades al turisme i a la conservació del patrimoni històric i cultural, a Santa Margalida també s’han realitzat diferents accions a nivell d’urbanisme, com ara, les obres de Son Mas a la Vila, la substitució de la il·luminació pública a LED a tot el municipi i el sanejament de les canonades d’aigua potable i residual, a més del pla d’asfaltatge de camins rurals i carrers urbans.

Actualment, segons detallen, està a punt de finalitzar la construcció d’una piscina coberta a Can Picafort per tal de donar resposta una reclamació de la ciutadania i amb l’objectiu de contribuir a la desestacionalització en aquesta zona turística.

Entre altres projectes futurs, destaquen la creació de la Plaça Marina (antiga piscina del Mar y Paz), la qual estarà envoltada de graderies i es convertirà en un nou espai públic obert a tothom, i l’adquisició de la totalitat dels terrenys de l’antiga fàbrica de destil·leries Fuster (Can Feliciano), que l’Ajuntament pretén transformar en un centre social i cultural per tal que l’Escola Municipal de Música i altres associacions s’hi puguin establir. Finalment, s’han comprat uns terrenys rústics al costat del nou Passeig de Son Mas per construir-hi una residència per a la gent gran del poble.

Des del Consistori també s’han fet reclamacions “urgents” al Govern balear, entre elles, indiquen, tenir un PAC les 24 hores al nucli de Can Picafort i la creació de la nova escola. Sobre aquest darrer punt, el batle, Joan Monjo, ha afirmat que “no s’entén que la Conselleria d’Educació no posi en marxa la construcció del nou col·legi a Can Picafort, quan fa anys que té el solar i la documentació damunt la seva taula”. D’altra banda, l’Ajuntament ha manifestat davant el Govern la seva “oposició ferma” a la construcció d’un emissari submarí a la platja de Son Bauló a Can Picafort “per les conseqüències mediambientals i turístiques que pot tenir pel municipi”.

Escultures de Joan Bennàssar a Can Picafort. (Foto: Ajuntament Santa Margalida).

Finalment, durant la legislatura a Santa Margalida s’ha dut a terme “una iniciativa pionera en tota l’Illa per poder solucionar el gran problema d’aparcament que hi ha a Mallorca”. D’aquesta manera, s’ha apostat per transformar els guals permanents en reserves d’estacionament perquè els veïnats puguin aparcar davant de casa seva. La llei, expliquen, impedeix aparcar en una línia groga, però amb la modificació es canvia el color de la línia i l’espai es transforma en una plaça d’aparcament al carrer pel seu propietari. Amb aquesta mesura, conclouen des del Consistori, es guanyen unes 600 places i s’ajuda a pal·liar el dèficit d’aparcament del municipi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt