Ara llegint
Reactivació econòmica i atenció al ciutadà

Reactivació econòmica i atenció al ciutadà

L’Ajuntament de Marratxí ha augmentat les prestacions pels col·lectius més vulnerables i ha impulsat l’economia del municipi amb ajudes a empreses i autònoms

A Marratxí, la legislatura que ja acaba ha estat marcada per la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia, que ha motivat que l’Ajuntament hagi centrat els seus esforços “en millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, posant especial atenció en aquells col·lectius més vulnerables”.  Aquest període, no obstant això, segons adverteixen des del Consistori, també ha destacat per la recuperació econòmica posterior, ja que Marratxí “presenta uns indicadors molt més favorables que abans de la crisi sanitària”.

Concretament, l’Ajuntament ha impulsat l’economia amb diferents iniciatives, entre les quals destaquen les ajudes a empreses i autònoms afectats per la pandèmia, que “ascendeixen a més d’un milió d’euros” i que es destinen a preservar el teixit empresarial i laboral del municipi. També s’han creat els ‘Bons de Comerç’ per reactivar el comerç local, “amb una inversió de gairebé 600.000 euros”, i l’aparador virtual, que dona visibilitat al teixit comercial.

Una de les obres que es duen a terme a Marratxí. (Foto: Ajuntament de Marratxí)

Pel que fa a les infraestructures, fonts municipals expliquen que s’ha iniciat la reforma del pati i de dos pavellons de la Refinadora i que ja s’estan elaborant els projectes arquitectònics per construir una biblioteca i un teatre en altres naus del recinte. També s’han començat les obres de reforma de l’embotelladora de Pepsi, cedida per la multinacional al Consistori, i que albergarà un centre de creació cultural i formació, a més de l’escola municipal de música i la banda municipal.

Aquesta legislatura també ha començat a funcionar la nova residència pública de persones majors de Pòrtol, que afegeix 100 places de persones dependents a l’oferta pública per a aquest col·lectiu  i que ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament, el Govern Balear i el Consell de Mallorca, segons informen, per afegir a continuació que aquest estiu es començarà a construir una nova escoleta municipal entre Es Pla de Na Tesa i Es Pont d’Inca, que augmentarà l’oferta de places públiques escolars de 0-3 anys.

Un grup d’infants, circulant en bicicleta. (Foto: Ajuntament de Marratxí)

Altres inversions en infraestructures han estat la construcció de la xarxa de clavegueram de Son Caulelles i carrer Escola i la substitució i millora de la xarxa d’aigua potable de la urbanització de Sant Marçal. Durant aquesta legislatura ha entrat en funcionament el nou accés al polígon de Marratxí des de l’autopista d’Inca, que “millora la connectivitat del polígon i allibera de trànsit pesant zones residencials com Es Caülls i Es Figueral”, expliquen.

Durant aquesta legislatura, segons indiquen, també s’ha reformat el quarter de la Policia Local i s’han adquirit 36 nous vehicles municipals de baixes emissions, a més d’impulsar diferents millores en equipaments, uniformitats i elements de seguretat i salut. Les instal·lacions esportives també han rebut “una important inversió” en adequació i millores, entre les quals destaquen la instal·lació d’una coberta exterior al poliesportiu del Pla de Na Tesa, la renovació de la gespa dels tres camps de futbol municipals, la substitució de la il·luminació de les instal·lacions esportives per sistemes LED de baix consum energètic o el canvi de paviment dels tres pavellons municipals.

Des del Consistori expliquen que, en l’àmbit dels Serveis Socials, s’ha augmentat el catàleg de prestacions per donar millor cobertura als col·lectius més vulnerables -a més de posar-se en marxa projectes de voluntariat, trobades d’entitats socials i diferents activitats de prevenció- i en el laboral, s’ha posat en marxa “Marratxí Activa”, un servei per dinamitzar el mercat laboral, que “ofereix informació i orientació a les persones que busquen treball i també assessora els emprenedors”. A més, l’Ajuntament ha presentat el Pla Estratègic d’Ocupació Local (PEOL) 2021-2023, emmarcat en el programa SOIB Desenvolupament Local, amb l’objectiu de dinamitzar el mercat laboral i facilitar l’accés a l’ocupació als ciutadans de Marratxí.

Una de les festes organitzades per animar la joventut. (Foto: Ajuntament de Marratxí)

Durant aquests anys s’ha donat també un impuls “molt important” a les polítiques dirigides als joves, creant una oficina d’informació juvenil, reformant l’oferta d’activitats i dinamització amb iniciatives com el ‘Gaming Day’, ‘Frikifest’, ‘Crear’t’ o ‘Multivers del joc’. També s’ha renovat la imatge de l’Espai Jove “per enfocar-la millor al públic més jove”.

Pel que fa al col·lectiu de gent gran, s’han augmentat les activitats enfocades a aquesta part  de la població, en especial durant el confinament, “en el qual es va continuar dinamitzant les diferents associacions a través de les xarxes socials”.

En relació a la mobilitat, des de l’Ajuntament indiquen que s’està apostant per la bicicleta i la mobilitat sostenible, amb la construcció de carrils accessibles que connecten els diferents nuclis amb els centres escolars i amb la posada en marxa del pla director de la Bicicleta, “el primer en tota Mallorca i en el qual s’establiran les mesures necessàries per a fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport diari”. També s’ha creat una nova ordenança de vehicles de mobilitat personal per a regular i fomentar el seu ús en el municipi.

Durant aquesta legislatura, d’altra banda, s’ha avançat en la interconnexió en transport públic dels diferents nuclis i Palma i en la posada en marxa d’una nova línia TIB que va des de Pòrtol fins a l’Hospital Son Llàtzer i el centre comercial FAN.

Al municipi també s’ha invertit en la promoció i difusió de les manifestacions artístiques locals. És el cas de la Fira del Fang, que s’ha “reinventat”, afegint activitats com a actuacions de música en directe, degustacions de cuina amb ceràmica, taules rodones, conferències o activitats i tallers per a tots els públics. Pel que fa a la ceràmica, la creació de la marca “Ceràmica de Marratxí”, expliquen, busca unificar la promoció i la difusió de la ceràmica local, així com potenciar el seu vessant comercial i turístic  i “ha suposat un gran impuls a la promoció de l’activitat ceramista”.

Durant la pandèmia i després d’aquesta, també s’han organitzat esdeveniments com el “Magrana PetitFest”, “Cultura a la Fresca”, “Cicles de Música Clàssica” o el “Wow Happy Days”, que “han fet de Marratxí un referent cultural a Mallorca”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt