Ara llegint
Sóller, Fornalutx i Llucmajor celebren a partir d’avui les seves Jornades d’Estudis Locals

Sóller, Fornalutx i Llucmajor celebren a partir d’avui les seves Jornades d’Estudis Locals

El casal de Can Xoroi de Fornalutx acull avui i demà les XVI Jornades d’Estudis Locals de Sóller i Fornalutx, mentre que en el Claustre de Sant Bonaventura s’hi celebraran paral·lelament les V Jornades d’Estudis Locals de Llucmajor.

Les Jornades de Sóller i Fornalutx estan enguany dedicades al científic Guillem Colom Casasnovas (Sóller 1900-1993). El professor Guillem Mateu Vicens, seguint les passes de son pare, és un dels millors coneixedors de l’obra del solleric més universal, a qui el Grup de Recerca i Estudis Sollerics (GRES), organitzador de les Jornade d’Estudis Locals, li dedica l’edició d’enguany.

Amb un total de 18 ponències presentades, Guillem Mateu Vicens serà l’encarregat de pronunciar avui horabaixa la ponència central de les jornades, titulada “Algunes de les principals contribucions científiques de D. Guillem Colom Casasnovas”.

A Llucmajor, sota el títol fotografia, pintura i escultura, es presentaran 14 comunicacions sobre diferents aspectes de la història del municipi. 

El doctor en Història de l’Art i professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Joan Carles Oliver serà l’encarregat de pronunciar la ponència inaugural de les jornades d’enguany sobre “Art i fotografia en l’obra de Toni Catany. Estratègies pictorialistes i consolidació internacional”.

Oliver explica que la seva intervenció “serà una bona oportunitat per abordar algunes relacions entre aspectes locals de l’obra de Toni Catany amb altres de caràcter internacional, i especialment per constatar que aquest autor s’ha convertit en un exemple crucial per entendre diverses problemàtiques històriques i estètiques de la fotografia contemporània”.

En aquest sentit, l’historiador afegeix que “el meu objectiu és aportar informació sobre un conjunt de factors que ens parlen d’un autor que va saber incorporar ràpidament les tendències i referents internacionals, i que va suposar una fita en la complexa modernització de la pràctica fotogràfica iniciada en la dècada de 1970, on el debat d’inserció estètica, històrica i teòrica de la fotografia junt amb la resta de les arts estava sempre present”.

Les jornades d’enguany continúen aprofundint en la història cultural del municipi, centrades aquesta vegada en la fotografia, la pintura i l’escultura. Tal i com explica la regidora de Cultura de Llucmajor, Xisca Lascolas “l’any passat començàrem un cicle per poder destacar tots els trets fonamentals del que representa la Cultura al nostre municipi, mitjançant la música, la dansa i la cultura popular i enguany volem que a través d’aquestes tres noves disciplines es destaqui el potencial de Llucmajor a través de la seva història”,

Les jornades d’estudis locals de Llucmajor tenen com a objectiu principal, fomentar la investigació i la difusió de coneixements dins els diferents aspectes socials, culturals i científics del terme. Tal i com afegeix el batle, “aquestes jornades són una forma de conèixer-nos com a poble, de descobrir que s’ha fet al nostre municipi i valorar tot el llegat que ens han deixat tants llucmajorers al llarg de la història”. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt