Ara llegint
Son Servera commemora els 200 anys de l’epidèmia de pesta i l’aixecament del cordó sanitari

Son Servera commemora els 200 anys de l’epidèmia de pesta i l’aixecament del cordó sanitari

Un any més, i sempre fidels a aquest dia, ahir dilluns, 1 de febrer, el municipi de Son Servera va commemorar el 200 aniversari de l’aixecament del cordó sanitari militar establert amb motiu de l’epidèmia de la pesta que va assolar el municipi l’any 1820.

Els actes commemoratius d’enguany han estat virtuals a excepció de la missa i el lliurament del premi Metge Lliteras per mor de les restriccions i la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Per això, des de les xarxes socials municipals es va poder veure a les 11.30 hores una conferència del geògraf, historiador i investigador local Pedro Fidel Castro sobre la figura transcendental del metge Lliteres durant l’epidèmia.

Els actes més solemnes varen començar amb una missa a l’església de Sant Joan i l’ofrena floral a la figura del pastoret que presideix la plaça de l’Església per seguir amb l’acte central de la celebració, el lliurament del Premi Metge Joan Lliteres, una distinció que reconeix els mèrits de persones i institucions que duen a terme tasques de consciència social, humanitària i d’investigació científica i mèdica en benefici de tots els ciutadans de les Illes per recordar la solidaritat dels veïns de Son Servera i dels municipis dels voltants en aquella ocasió.

Enguany el guardó ha estat per a l’associació “Son Servera Solidari”, una entitat que fa 14 anys que realitza una labor altruista i solidària en benefici de les persones i societats més desfavorides.

“Ara més que mai, amb la situació socioeconòmica que ha produït la pandèmia al nostre municipi, la seva tasca social ha esdevingut indispensable per pal·liar els problemes de moltes famílies. Per això, i per la seva trajectòria, és ben mereixedora d’aquest reconeixement”; ha explicat la batlessa, Natalia Troya. Bel Nebot “Llisa”, fundadora i presidenta de l’entitat, ha estat l’encarregada de rebre el guardó.

No varen faltar tampoc els premis del concurs escolar de poesia i glosat que cada any es du a terme entre els centres educatius del municipi, que aquest any, també s’han hagut de seguir a través de les xarxes socials.

Una commemoració per recordar, ara més que mai, la fortalesa del poble serverí, que, malauradament ha hagut de tornat a sorgir a l’any de la pandèmia de la Covid-19 que ha provocat també que molts dels actes programats durant tot el 2020 per al bicentenari no s’hagin pogut dur a terme

Son Servera Solidari

L’any 2007 na Bel Llisa, amb la col·laboració d’un grup de persones i amb la inestimable ajuda del rector d’aleshores, don Pedro, emprenien la idea i la voluntat de crear una associació solidària que 14 anys després s’ha convertit en una de les més importants i actives de Mallorca.

L’associació va començar replegant roba, aliments i doblers per, juntament amb l’associació ‘Mallorca Missionera’, emprendre missions per Sud-amèrica i Àfrica, sobretot per Hondures i Burundi, per aconseguir fer-los arribar material sanitari i contribuir a pal·liar les seves mancances socials.

Però l’arribada de la pandèmia el 2020 ha capgirat la realitat i les necessitats més urgents s’han esdevingut també al nostre poble, i ara per ara són un actiu molt important per tal d’ajudar les famílies del municipi que per la manca de feina es troben en situació de risc socioeconòmic.

Amb la idea de començar a recaptar material i doblers per a les missions solidàries, començaren diverses iniciatives que a poc a poc i any rere any ja s’han assentat a Son Servera i que han permès dur endavant la seva tasca: presència en el mercat dels divendres, en les fires i mercadets municipals, i sobretot el ‘Sopar solidari’ de cada estiu a l’Església Nova, que ja s’ha convertit en un acte reconegut.

Totes aquestes activitats han permès durant 14 anys seguir amb la labor benèfica a Son Servera i des de Son Servera. Han aconseguit ajudar milers de famílies residents al nostre municipi i també fer arribar medicaments, aliments i altres ajuts a pobles de Sud-amèrica i d’Àfrica.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt