Ara llegint
Teresa Palanques i Marcel·lí Got reben el guardó Cornelius Atticus 2020

Teresa Palanques i Marcel·lí Got reben el guardó Cornelius Atticus 2020

Teresa Palanques és la candidata femenina i Marcel·lí Got és el candidat masculí per ser distingits amb el guardó Cornelius Atticus 2020 per part del Govern de les Illes Balears després de ser elegits en la votació del jurat de la 27ena edició dels guardons.

Ara la Conselleria d’Afers Socials i Esports proposarà al Consell de Govern que ratifiqui els dos candidats proposats pel jurat del guardó Cornelius Atticus 2020 i siguin així guardonats enguany amb la màxima distinció que atorga la Comunitat Autònoma en el món de l’esport en reconeixement a la trajectòria esportiva en diferents àmbits (esportista, tècnic, promotor o dirigent).

Aquesta convocatòria de Cornelius Atticus és la quarta en què hi ha una doble categoria de guanyador del guardó (femenina i masculina), en línia amb el foment de l’esport femení que el Govern segueix des de l’anterior legislatura.

Enguany, per mor de la situació excepcional que vivim per la COVID-19, el jurat s’ha reunit de manera telemàtica.

Teresa Palanques

Va néixer el 4 de novembre de 1935 a Barcelona, des dels 12 anys motrà interes pel patinatge. Al 1972 fou la primera dona a Balears que fundà un club de patinatge el San Ferran.

Al 1973 col.laborà a la inaguració del poliesportiu Princeps d’Espanya. L’any 1976 la Direcció Nacional d’Educació Física i Esports li otorgà la Medalla de Plata per la seva tasca i mèrits obtinguts dins el món del patinatge i l’any 1977 fundà l’actual Club Patí Palma aconseguint títols provincials, nacionals i internacionals.

El 2003, amb motiu del 25 aniversari del Club Patí Palma, li fou reconeguda la seva tasca en foment de l’esport pel Consell de Mallorca. L’any 2004 va rebre el Premi Abeme que atorga l’Associació d’Especialistes en Medicina Esportiva de les Illes Balears. El 2009 rep l’Insígnia d’Or de la Fedaració Balear de Patinatge.

En definitiva, Teresa Palanques s’ha dedicat a lluitar amb il.lusió, passió i molta empenta per la divulgació de l’esport del Patinatge Artístic a les Balears.

Marcel·lí Got

Va néixer el 12 d’octubre de 1952 a Sóller, entre 1962 i 1969 fou jugador a les categories cadets/juniors del Club de Bàsquet Joventut Mariana de Sóller, també fou participant a competicions escolars, federatives i de les organitzacions juvenils en diverses modalitats.

La seva activitat com a promotor d’activitats esportives ha estat nombrosa entre d’altre el Pla Municipal esportiu de Sóller, gestor i organitzador de dues etapes de la Vuelta Ciclista a España, creador de l’actual estructura del club Joventut Mariana.

Entre d’altres distincions rebé la de Solleric de l’Any el 1987 i a l’any 2011 rebé la distinció del Consell de Mallorca Una mà a l’esport.

Marcel·lí Got es llicencià en Educació Física l’any 1973 essent un dels primers llicenciats a Espanya. Fou fundador, creador i gestor de diferents estructures esportives com L’Esport per a l’Edat Escolar; Cap de Servei- Director Tècnic de la Direcció General d’Esports i Director del Poliesportiu Principes de España des de 1983 a l’any 2000; Fundador del COJI (Comité d’Organisation des Jeux des Îles), sent el director de les 24 edicions; del Meetings d’Atletisme Coll, del Club d’Atletisme Palafrugell i promotor de l’esport del Baix Empordà i els Jocs Esportius Escolar empordanesos i de la Fundació FBIB 1935. Entrenador i director de basquet durant quaranta anys ininterromputs del Joventut Mariana. Professor de diverses escoles d’entrenadors (Vela, Voleibol, Petanca i altres) així com de la formació de directors esportius de Ciclisme i de Tir de Fona. Fou creador de la secció d’Atletisme Circulo Sollerense, de l’escola d’Atletisme i de la Cursa Ciutat de Sóller.

La distinció Cornelius Atticus reconeix i premia els mèrits de les persones físiques que, en l’àmbit de les Illes Balears, han dedicat la seva vida a l’esport. Entre els requisits els candidats han d’haver estat esportistes, dirigents, tècnics o haver tengut una altra funció directament implicada en la promoció de l’esport. A més, llevat d’excepcions, han d’haver dedicat un temps superior als 25 anys al desenvolupament esportiu dins l’àmbit balear o des de l’esport balear contribuint a l’evolució esportiva de la Comunitat Autònoma.

Cal recordar que el premi Cornelius Atticus s’atorga des de l’any 1996 i que des de 2017 també s’estableix una distinció femenina. Du aquest nom perquè és el del primer esportista que es coneix a les Illes Balears. Es tracta d’un pancracista (una disciplina de lluita cos a cos) del segle III del qual es va trobar la làpida amb un poema laudatori inscrit, durant les excavacions a la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia, Mallorca) l’any 1933. En l’acte institucional, es fa entrega d’un diploma acreditatiu, una reproducció de la làpida i un pin de plata amb la mateixa reproducció.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt