Ara llegint
Finalitza el Tecnoestiu 2023 amb la navegació dels vaixells solars construïts per 32 joves

Finalitza el Tecnoestiu 2023 amb la navegació dels vaixells solars construïts per 32 joves

Finalitza el Tecnoestiu 2023 amb la navegació dels vaixells solars construïts per 32 joves

La posada en funcionament dels vaixells solars construïts pels joves participants del Tecnoestiu 2023 a Menorca i Eivissa s’ha dut a terme en el transcurs d’un acte realitzat a les instal·lacions de l’Hotel Twiins de Platja d’en Bossa, a Eivissa, i als exteriors del FabLab del CentreBit Menorca a Alaior. Sis equips de joves han desenvolupat i construït diferents tipus d’embarcacions propulsades per energia solar, incloent-hi vaixells i aerolliscadors.

El Tecnoestiu 2023 és una iniciativa organitzada per la Xarxa de FabLabs i promoguda per la Fundació Bit i l’Ajuntament d’Eivissa, amb el suport de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital. El programa, que ha estat ideat i dissenyat per l’equip d’experts liderat per Bartomeu Alorda Ladaria, investigador de la Universitat de les Illes Balears (UIB), s’ha desenvolupat del 3 al 21 de juliol amb l’objectiu de formar i apropar als joves a les metodologies i les tècniques de fabricació digital dels FabLabs, amb un enfocament especial en disseny i impressió 3D, prototipatge electrònic i programació de sistemes electrònics digitals.

En aquesta jornada final s’han posat a prova la flotabilitat, maneig i capacitat de càrrega solar dels prototips, ja que un dels requisits fonamentals d’aquest repte nàutic era l’ús de plaques solars en els vaixells. A Eivissa, Bartomeu Alorda ha acompanyat als participants en els últims ajustos, i també, en aquesta última jornada s’ha comptat amb el regidor d’innovació, Rubén Sousa, per a oficialitzar la reeixida avarada dels vaixells resultat de l’activitat.

Una aventura de 32 joves

Aquesta emocionant aventura en la que han participat 32 joves, s’ha portat a terme a les instal·lacions del FabLab d’Eivissa, al Districte07800, i al CentreBit Menorca, on els participants es van organitzat en equips i van assumit el repte de construir vaixells elèctrics propulsats per energia solar. Mitjançant l’aplicació de metodologies actives d’aprenentatge i l’enfocament del “learning by doing”, els joves van poder abordar temes com la programació amb Arduino, l’electrònica solar, el prototipatge electrònic i el modelatge 3D, entre altres, fomentant l’aprenentatge basat en l’experimentació i el desenvolupament de les habilitats necessàries per afrontar aquest desafiament tecnològic.

El vaixell solar construït pels joves participants no només els ha permès adquirir coneixements i habilitats en impressió 3D, electrònica i comunicacions, sinó que també els ha orientat i conscienciat amb l’ús eficient de l’energia, ja que aquestes naus han estat dissenyades per funcionar exclusivament amb energia solar.

Així mateix, amb el Tecnoestiu 2023, els joves participants han tingut l’oportunitat de desenvolupar habilitats essencials pel futur digital, explorar el potencial de la fabricació digital i fomentar la seva creativitat i pensament crític.

El programa Tecnoestiu 2023 ha demostrat ser un èxit rotund, amb una participació entusiasta dels joves de les Illes Balears, que han demostrat la seva passió per la tecnologia i el seu compromís amb un futur sostenible i innovador. La Xarxa de FabLabs i la Fundació Bit continuen apostant per crear oportunitats de creixement i aprenentatge per als joves, convertint els FabLabs en espais transformadors de la societat.

Aquesta iniciativa, totalment gratuïta per a aquest joves participants, forma part de l’encomana de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital a la Fundació Bit, i ha comptat amb la participació de l’Ajuntament d’Eivissa, i el CentreBit Menorca; la direcció formativa de la UIB, i la col·laboració del Consell Insular de Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt