Ara llegint
Sant Antoni comptarà amb el primer Pla Local de Prevenció contra incendis forestals

Sant Antoni comptarà amb el primer Pla Local de Prevenció contra incendis forestals

Sant Antoni comptarà amb el primer Pla Local de Prevenció contra incendis forestals

L’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany comptarà amb el primer Pla Local de Prevenció contra incendis forestals, que s’ha aprovat avui de forma inicial per unanimitat al ple ordinari. El pla, que s’ha quantificat en 1.325.864,83 euros i té una vigència de 10 anys a partir de la seva aprovació, té com a objectiu establir l’organització i el procediment d’actuació dels recursos municipals i altres administracions públiques per prevenir i fer front a les emergències per incendis forestals.

Després de l’aprovació inicial del pla, es traslladarà a la Direcció General d’Emergències del Govern balear i començarà l’exposició pública amb l’objectiu que pugui estar operatiu a partir del 2023. “Aquest pla ha estat un dels principals objectius de la regidoria i estem donant màxima prioritat a tramitar-lo. Amb previsió de la seva propera aprovació, s’ha iniciat el procés de redacció dels plecs per procedir a la licitació com més aviat millor”, ha destacat Neus Mateu, regidora de Medi Ambient, que ha informat que és un pla “ambiciós” que recull l’execució de 500.000 euros, gairebé un 40% de tot el pla, el primer any.

El document recull una anàlisi de risc, la determinació d’àrees crítiques i elements més vulnerables, la identificació d’activitats i usos susceptibles de generar o veure’s afectat per un incendi, un inventari de mitjans i infraestructures existents i les actuacions preventives quant a tractaments sobre la vegetació, faixes perimetrals, proposta de nous hidrants i dipòsits, neteges o programa d’informació, divulgació o sensibilització de la població.

Principalment, s’actuarà a les zones d’interfície urbà-forestal del nucli urbà de Sant Antoni i nuclis com sa Capella, Can Coix, Can Bonet, Can Germà, Can Vicent d’en Frit, Can Xicu Musson, Cap Negret, sa Serra o Sant Rafel. També està previst dins del pla impartir xerrades informatives i s’elaborarà una guia amb recomanacions per a associacions de veïns i ciutadans, i s’organitzaran simulacres en col·laboració amb Bombers, Policia Local i Protecció Civil.

En concret, s’han delimitat 37 faixes perimetrals que separen àrea forestal d’àrea urbana consolidada a zones urbanes i urbanitzades, suposant un total de 36,51 hectàrees tractades. També s’han identificat 16 trams de carreteres, camins o pistes forestals sobre les quals recolzar tractaments de la vegetació als marges i que contribueixen al control de la propagació dels incendis.

Altres dades que aporta el pla són la identificació de 124 parcel·les estratègiques que corresponen a cultius, que poden servir de reforç per a la defensa de zones poblades, i el recompte de 1.190 parcel·les corresponents a cases aïllades o disseminades.

Neus Mateu ha explicat que, paral·lelament, l’Ajuntament també traurà una línia d’ajuts de 40.000 euros anuals dirigits a propietaris que tinguin parcel·les privades en zones forestals i no estiguin inclosos al pla, amb l’objectiu de fomentar les bones pràctiques i actuacions de prevenció . En aquest sentit, ha recordat que Sant Antoni es va veure afectat per una DANA el 2019 que va causar nombrosos desperfectes i per als quals no han arribat ajuts per als ciutadans.

Per a l’elaboració del pla s’han mantingut reunions amb tècnics de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear i amb IBANAT per valorar les parcel·les més prioritàries i no solapar amb els treballs de prevenció de cada administració.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt