Ara llegint
Sant Antoni de Portmany desbanca Palma en la competició sobre qui recicla més vidre

Sant Antoni de Portmany desbanca Palma en la competició sobre qui recicla més vidre

Vint municipis de les Illes Balears han participat enguany a la campanya Banderes Verdes, organitzada per Ecovidrio, en la qual hi han pres part més de 2.200 establiments hostalers. Sant Antoni de Portmany ha estat el municipi vencedor, prenent el relleu de Palma, que es va imposar a la darrera edició, el 2019.

La competició es basa en una metodologia de puntuació que pondera l’increment de la recollida selectiva durant juliol i agost amb objectius específics per cada població, el número d’establiments hostalers que participen en la campanya i la participació dels ajuntaments per difondre la importància del reciclat d’envasos de vidre als ciutadans. Per això, diversos dels Consells i municipis participants han rebut el guardó ‘Iglú verd’ que reconeix l’increment en la recollida selectiva d’envasos de vidre i compliment del repte establert per Ecovidrio.

Els guardons s’han lliurat avui en un acte que ha comptat amb la participació de diversos representants del Consell insular de Formentera, Consell insular d’Eivissa, Consell insular de Mallorca, Consorci de Residus i Energia de Menorca, així com els representants dels municipis premiats i Roberto Fuentes, gerent de la zona d’Ecovidrio.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha presidit l’acte, on ha destacat que “aquest tipus d’iniciatives per incentivar la recollida selectiva, en aquest cas els envasos de vidre, centrades en el sector HORECA en un territori tan turístic com el nostre, són imprescindibles per avançar en augmentar la quantitat i qualitat del material recollit en l’època de l’any de major generació”.

Fuentes, per la seva banda, ha destacat “que hostaleria, ciutadans i ajuntaments se sumin per fomentar un turisme sostenible i una recuperació verda del sector és una fita; però que, a més, aconsegueixin incrementar les ràtios de recollida selectiva confirma el compromís ple de tots aquells per la cura del medi ambient i l’impuls cap a una economia circular”.

La campanya ‘Banderes Verdes’ a Balears ha aconseguit incrementar la recollida un 52% de mitjana, en les localitats participants fins assolir un total de 7.386 tones d’envasos de residus d’envasos de vidre. El reciclat d’aquest material i el seu ús com a matèria prima per fabricar nous envasos ha evitat l’emissió de 4.284 tones de CO2, equivalents a retirar de la circulació 2.000 cotxes durant un any. Així mateix, s’ha assolit un estalvi energètic de 5.275 Mwh i s’ha evitat l’extracció de 8.863 tones de matèries primeres.

Durant la campanya ‘Banderes Verdes’, Ecovidrio – en col·laboració amb els ens locals – va habilitar durant els mesos de juliol i agost en els municipis participants, uns 100 contenidors i va repartir gairebé 250 poals adaptats a les necessitats dels professionals hostelers. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l’entitat va recórrer els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació.

Aquest estiu, ‘Banderes Verdes’ ha seguit consolidant-se com una de les iniciatives clau de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria, en un context marcat per l’inici de la recuperació del turisme després de la pandèmia i la necessitat d’una transició verda. A nivell estatal, un total de 127 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents (Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia), han competit per fer-se amb una de les vuit banderes verdes d’Ecovidrio, per la qual cosa han comptat amb la participació de més de 13.000 establiments hostalers.

En total, s’han recollit a través del contenidor verd 31.045 tones d’envasos de vidre, el que suposa un 21% més que l’estiu passat. A més, gràcies al reciclat d’aquesta quantitat, s’ha evitat l’emissió de 18.006 tones de CO2, equivalents a retirar de la circulació 8.407 cotxes durant un any. A més, s’han estalviat 22.172 MWh d’energia i s’ha evitat l’extracció de més de 37.254 tones de matèries primeres de la natura.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt