Ara llegint
Santa Eulària recupera sa Font d’es Ierns, que podria datar del segle X

Santa Eulària recupera sa Font d’es Ierns, que podria datar del segle X

Santa Eulària ha donat per finalitzats els treballs per recuperar l’esplendor i remodelar l’espai ciutadà d’es Broll i l’entorn de sa Font d’es Ierns. Els treballs servit per netejar de materials inadequats els elements de patrimoni hidràulic de la font, a més de renovar o millorar els serveis i instal·lacions de la zona, eliminant també la vegetació invasiva.

La intervenció promoguda per l’Ajuntament ha comptat amb seguiment arqueològic en aquesta font, ja documentada al segle XIV, encara que el seu origen podria datar del segle X, i en la qual cada any, coincidint amb les celebracions del 8 d’agost, s’ha recuperat la tradició de realitzar-hi una ballada pagesa i una festa popular.

L’any 2002 el consistori va executar una altra neteja i remodelació per permetre l’ús ciutadà d’aquest espai d’un barri de la població de Santa Eulària que rep el nom de Sa Font. Posteriorment, s’han anat fent neteges i manteniments generals pel seu ús però per evitar una degradació important s’ha realitzat una intervenció extraordinària, valorada en més de 44.000 euros i executada per Construccions i Millores Sa Torre.

En concret, els treballs ara realitzats s’han centrat a demolir alguns dels elements afegits, netejar la grava utilitzada anteriorment per cobrir el fons des broll, i reparar els diferents murs de tota la infraestructura hidràulica, inclosos alguns trams de sèquia que es conserven.

Tot i que la font no compta amb declaració de BIC, l’Ajuntament ha fet un seguiment arqueològic de les obres atesa la rellevància per a la població de Santa Eulària de l’enclavament, així com per la seua antiguitat. Aquest seguiment no ha llançat descobriments rellevants, tot i que sí permet conèixer una mica millor una font documentada des del segle XIV encara que el seu origen ha estat fixat per alguns autors en l’època andalusí, a l’entorn del segle X.

Sa Font d’es Ierns, ara seca, s’alimentava de la riera del mateix nom i a través de dues sèquies (una a cada costat de la riera) oferia regadiu a unes 6,28 hectàrees de terreny. Existien, a més, dos molins en les seues proximitats que aprofitaven el cabal derivat per la font. El conjunt de sa font des Ierns inclou el broll, constituït en una mena de safareig no completat, les canalitzacions per derivar l’aigua i un petit aqüeducte de pedra d’un sol ull que servia per sortejar el propi torrent i poder distribuir aigua des de la bassa a banda i banda del curs d’aigua.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt