Ara llegint
Tres tortugues marines nascudes a Eivissa l’any 2019 van per primera vegada a la mar

Tres tortugues marines nascudes a Eivissa l’any 2019 van per primera vegada a la mar

Tres tortugues marines (Caretta caretta) solquen la mar després d’haver estat amollades, avui dematí, a Cala Agulla. Aquests exemplars van néixer en la primera posta que hi va haver a Eivissa l’any 2019 i fins ara havien estat recuperant-se a Palma Aquarium de diversos problemes de salut.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha explicat que «hem assumit un gran repte de conservació, conseqüència directa de l’emergència climàtica que patim, que gràcies a la tasca del personal tècnic de la Conselleria i dels centres col·laboradors ha estat un èxit».

El conseller ha aprofitat la commemoració del Dia mundial de la tortuga marina per recordar que la nidificació de l’espècie serà cada vegada més freqüent: «Estam preparats per rebre-les, però necessitam la col·laboració de la societat per protegir-ne els nius i els ous, sobretot ara que comença l’època de nidificació».

Els tres exemplars amollats són femelles, i una d’elles està equipada amb un dispositiu GPS per poder-ne fer el seguiment. Així, na Peque fa 6 quilograms i 34,1 centímetres; na Busi pesa 5,6 quilogramsi mesura 34,5 centímetres i na Sol 4,35 quilogramsi 31,5 centímetres. L’amollada s’ha fet amb la participació del CEIP s’Auba de Capdepera.

Des de la Conselleria de Medi Ambient han recordat que ja ha començat l’època de nidificació d’aquesta espècie, per la qual cosa és important la col·laboració ciutadana per protegir-ne els exemplars i els possibles ous. Des del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) recorden que, si es detecta un rastre de tortuga o un exemplar, s’ha de cridar immediatament a l’112 per activar el protocol, no apropar-se a l’animal ni gravar-lo o utilitzar llums estridents al seu voltant.

Per conscienciar la ciutadania de la necessitat d’actuar de forma responsable si es troba amb un exemplar, el Consorci ha editat un vídeo amb les passes a seguir en veure una tortuga marina o el seu rastre. L’espot es pot consultar en el següent enllaç: https://youtu.be/8DrTTTDWGfc

La tortuga marina és una espècie catalogada com a vulnerable. Històricament, ha nidificat a la Mediterrània oriental, però els darrers anys ha intensificat el nombre de postes a la vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l’emergència climàtica i l’increment de la temperatura de la mar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt