Ara llegint
Artà serà el primer poble que podrà participar en la redacció del Pla de Transició Energètica

Artà serà el primer poble que podrà participar en la redacció del Pla de Transició Energètica

El Govern de les Illes Balears, a través de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, obrirà dilluns a Artà el procés de participació del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic per a la ciutadania de les Illes Balears.

Des del Govern s’està impulsant una ruta per diversos municipis de les Illes Balears per tal de presentar l’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic per tal que la ciutadania hi pugui participar en la confecció amb aportacions de primera mà. La primera reunió es durà a terme aquest dilluns dia 27 de juny, al mercat municipal d’Artà, a partir de les 19.00 hores.

La trobada d’Artà es repetirà el dimarts 28 als municipis de Palma i Sant Josep de sa Talaia (Eivissa); el dimecres 29 a Sant Francesc Xavier (Formentera) i dijous 30 a Alaior (Menorca). Tots els actes tenen previst començar a les 19.00 hores. La reunió de Palma es durà a terme a l’Espai 22 de PalmaActiva; el de Sant Josep de Sa Talaia a la Sala de Plens de l’Ajuntament; la de Sant Francesc Xavier es farà a la Sala de Plens del Centre de Dia, i la trobada a Alaior serà al Centre Bit del municipi.

Objectiu de la ruta

Amb aquestes reunions amb la ciutadania, continua el procés de participació que el Govern ha iniciat en les darreres setmanes amb els diferents col·lectius implicats en la transició energètica i en la lluita i adaptació al canvi climàtic. Fins a data d’avui, el Govern ha mantingut reunions amb el comitè d’experts de les Illes Balears, representants del sector empresarial, el sector agrícola, el sector elèctric, el sector nàutic i pesquer i el sector de recerca. Així mateix, tant el vicepresident Yllanes com el director general d’Energia i Canvi Climàtic tenen previst reunir-se en les properes setmanes amb les entitats ecologistes i amb els partits polítics de les Illes Balears.

L’objectiu d’aquestes reunions és poder conformar el full de ruta de les Illes quant al desplegament ampli de la Llei, ja que aquest Pla ha d’establir un marc transversal d’orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, així com accelerar en la reducció d’un 40 % les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030.

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic té com a objectiu que per a l’any 2023 les Illes Balears tenguin les bases per a un model econòmic sostenible, descarbonitzat i resilient al canvi climàtic, fet que permetrà un creixement socialment just, intel·ligent i democràtic. Així, aquest Pla pretén donar forma a la planificació de la política de transició energètica i canvi climàtic balear, de manera que es pugui donar compliment als compromisos que emanen de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

L’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic ja va ser presentat al Consell Balear del Clima el passat 12 de maig i ha de preveure les mesures necessàries per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al 1990 i avançar cap a la major autosuficiència energètica reduint el consum primari d’energia respecte al 2005, així com ampliar la potència de les energies renovables a les Illes Balears i assegurar l’adaptació del territori i dels sectors econòmics de les Illes Balears als impactes del canvi climàtic.

Segons aquest Pla, el primer objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Així mateix, la reducció del consum primari ha d’abaixar un 26 % el 2030 i fins a un 40 % el 2050. D’altra banda, el Pla preveu quotes quinquennals de penetració d’energies renovables, per tecnologies, a fi d’assolir progressivament els objectius següents, definits com a proporció de l’energia final consumida en el territori balear: el 35 % per al 2030 i el 100 % per al 2050. Aquests objectius s’han d’ajustar a les particularitats de cada illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt