Ara llegint
El Consell de Mallorca contesta a les queixes del servei als Refugis de Muntanya

El Consell de Mallorca contesta a les queixes del servei als Refugis de Muntanya

En resposta a l’article a on es recollien queixes d’usuaris sobre l’atenció rebuda en el Refugi de Tossal –extensibles a tota la xarxa de refugis del Consell- aquesta entitat ha manifestat, en resposta dirigida a aquest medi que “Els refugis del Consell de Mallorca estan molt ben valorats i bona mostra d’això són les dades d’ocupació i comentaris positius que rebem diàriament. L’any passat més de 25.000 usuaris feren servir els refugis i la valoració és molt positiva.” Per recolzar aquesta afirmació es remeten a la Memòria Anual de la Xarxa de Refugis del Consell en la seva darrera versió tancada a juny del 2022 (enllaç situat al final d’aquesta notícia). Aquest document dona informació sobre el nombre de pernoctacions, àpats servits i nacionalitats, però no inclou ni ofereix cap dada sobre valoració dels usuaris que puguin suportar l’afirmació del Consell.

També afirmen que “Els guardes dels refugis, sempre que puguin han d’oferir pa amb oli, a diferència del menjar calent que s’ha de reservar. Segons l’ordenança de preus públics dels refugis que gestiona el Consell de Mallorca, els refugis disposen de: barreta energètica, bosses de patates fregides, xocolatines i dolços i bosses de fruits secs. Són els mateixos guardes que fan les peticions de productes atenent la demanda de cada període.” Aquesta afirmació xoca frontalment amb l’experiència viscuda per l’usuari que va iniciar la polèmica. Aquest va afirmar que en arribar al refugi de Tossals Verds es va haver de conformar amb un cafè amb llet fred, davant la inexistència de tot el que esmenta el Consell. També sembla descarregar la responsabilitat en les esquenes dels guardes i empleats dels refugis, quan assevera que són aquests els que fan les comandes de producte.

El refugi de Binifaldó. (Foto: Xisco Simón)

El Consell tanca la seva comunicació expressant que “Si bé, en un dia normal, no és possible quedar als refugis sense reserva prèvia. Els refugis del Consell sempre acolliran qualsevol senderista que per motius d’emergència o inclemència meteorològica necessitin un lloc per passar el vespre” Cal recordar que aquesta és la funció primigènia d’aquestes instal·lacions que, en la seva evolució, han passat a oferir un conjunt de serveis complementaris més ample i divers.

La resposta oficial descarta valorar altres aspectes relacionats amb la gestió de la Xarxa de Refugis.

La notícia va botar en recollir-se les queixes i comentaris fets per usuaris i senderistes al grup Tramuntanyencs disponible en la xarxa social Facebook. Es tracta d’un dels llocs d’encontre virtual preferits per la comunitat muntanyenca. Centenars de reaccions i comentaris palesaren una certa insatisfacció per la qualitat i nivell de l’atenció als refugis, més enllà de la dedicació –exemplar moltes vegades- del personal adscrit al mateix.

Aurora Ribot, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, va afirmar l’any passat en la presentació de la memòria que “… entenem els refugis com a fàbriques per a crear ecologistes, si la gent s’acosta a la Serra a través de refugis o les rutes senyalitzades l’impacte és menor i més fàcil de controlar”. Alhora es va mostrar molt satisfeta amb les dades de 2022 “perquè l’objectiu d’aquesta legislatura és que més gent resident conegui i vulgui viure una nit en la Serra. Els refugis són per a tothom. Disposen de bones instal·lacions i serveis assequibles.”

La Xarxa de Refugis del Consell de Mallorca consta de sis refugis dels quals cinc estan guardats i disposen de personal i serveis. A partir del febrer s’incorporarà el recentment construït a les cases de les collidores de Galatzó i està prevista la incorporació, tan aviat com les obres finalitzin, d’una instal·lació a les cases dels amos de Raixa. Els Refugis del Castell d’Alaró i de Son Tries (Esporles) estan dins la xarxa, però són gestionats per altres entitats.

Enllaç Memòria Anual Xarxa de Refugis 2021-2022 https://web.conselldemallorca.cat/documents/695139/0/Mem%C3%B2ria+Anual+de+la+Xarxa+de+Refugis+del+Consell+de+Mallorca+2022.pdf

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt