Ara llegint
La farinera del molí d’en Beió, un nou espai museogràfic a Manacor

La farinera del molí d’en Beió, un nou espai museogràfic a Manacor

La farinera del molí d'en Beió, un nou espai museogràfic a Manacor

Manacor comptarà a partir d’aquest dissabte amb un nou espai museogràfic, únic a les Illes Balears tant per la seva titularitat pública com pel tipus d’immoble patrimonial que es mostra: la farinera d’en Beió. Amb aquest nou espai, es culmina un procès que va començar fa més de 12 anys. Entre l’any 2008 i 2009 es va realitzar la restauració del molí i farinera d’en Beió a través del Pla E del Govern central.

El personal especialitzat de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca va dur a terme l’estudi i la restauració de la farinera d’en Beió a través d’un conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor entre els anys 2010 i 2015. Aquesta intervenció es va dividir en dos elements: l’edifici i la maquinària i elements auxiliars. Posteriorment també varen restaurar la batedora del segle XIX que s’exposa a la farinera.

Entre l’any 2018 i 2022 s’ha dut a terme el projecte museològic i el disseny de l’exposició per part del servei de Patrimoni de l’Ajuntament de Manacor. L’objectiu de la farinera d’en Beió és mostrar com funcionava una farinera industrial, explicar quina era la feina dels moliners i quins productes empraven per a l’elaboració de farines. Això dona peu a parlar de varietats locals i de gastronomia local.

El nou espai museogràfic ha tengut un cost total al llarg d’aquests 12 anys de 80.000 euros i s’ha presentat aquest dilluns als mitjans de comunicació, amb la presència de la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas; la delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa; la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll; i el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà.

A través dels objectes exposats, els textos, les imatges explicatives, els documentals i la maquinària s’ha creat un discurs on el visitant podrà fer un tast de la vida a la farinera. Amb aquest nou espai es complementa la visita que es pot fer al molí d’en Fraret per conèixer, primer, el passat preindustrial dels molins, i a la farinera d’en Beió, després, per veure tota la vessant industrial del segle XX.

En aquest projecte hi ha intervingut molta gent de diferents camps per poder crear una exposició atractiva, didàctica i adaptada a tots els públics. Per altra banda, cal recalcar que en aquest procés en Tomeu Riera i la seva família, hereus de la farinera d’en Beió han estat claus per poder fer un discurs més entenedor.

L’horari d’aquest espai serà a través de visites de grup concertades que es duran a terme els divendres. Aquest dissabte 4 de febrer es farà la visita inaugural de la farinera d’en Beió, a les 11 h; la visita està oberta al públic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt