Ara llegint
L’ampliació de la superfície del Parc de Llevant es durà a terme el primer trimestre de 2023

L’ampliació de la superfície del Parc de Llevant es durà a terme el primer trimestre de 2023

L'ampliació de la superfície del Parc de Llevant es durà a terme el primer trimestre de 2023

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han anunciat avui que tenen previst «que l’ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant sigui una realitat durant el primer trimestre de 2023», en el marc de la presentació del còmic “Raffaela. Confinada sense motiu”, un còmic editat pel Servei de Protecció d’Espècies i SEO/BirdLife amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació sobre la necessitat de preservar les tortugues de terra al medi natural.

“Podem comprometre que el primer trimestre de 2023 veurem efectiva l’ampliació del Parc Natural del Llevant, tal com ens vam comprometre en el pacte de governabilitat i amb els electors i electores”, ha declarat Armengol. L’ampliació del Parc Natural de la península de Llevant multiplicarà per deu l’extensió protegida, que passa de les 1.658 hectàrees actuals a les 17.112 hectàrees, 15.454 més. D’aquestes, 10.918 corresponen a superfície terrestre i 6.194 a superfície marina.

Amb aquesta fita, s’incorporen al parc espais emblemàtics com la finca de Son Real, adquirida ja fa alguns anys amb ingressos procedents de l’ecotaxa, o de la finca des Canons, adquirida amb l’impost de turisme sostenible. A més, l’ampliació suposarà una protecció màxima de 116 hectàrees de sistemes dunars en indrets tan importants com Cala Mesquida, Cala Torta o Cala Agulla.

La península de Llevant de Mallorca constitueix, segons han recordat avui des del Govern Balear, un dels espais naturals més singulars i interessants de les Illes Balears a causa de la presència d’una gran diversitat d’hàbitats en un espai relativament petit, on conflueixen una zona muntanyosa i costanera amb nombrosos endemismes botànics i amb un important patrimoni etnològic.

S’hi troben també nombrosos hàbitats mediterranis, com alzinars, ullastrars, pinars, penya-segats marins, sistemes dunars i zones humides associades a torrents, i el mateix entorn marí, els quals, combinats amb els extensos ecosistemes agraris creats per l’activitat agrària tradicional al llarg dels segles, configuren una bona representació de la costa mallorquina, la muntanya balear i el manteniment de les activitats tradicionals de l’illa.

“D’ençà que governam, hem intentat fer d’aquesta política ambiental una prioritat, augmentant primer de tot les plantilles i intentant mantenir els llocs de feina, fonamentals per continuar protegint espais naturals com aquest, amb l’objectiu de conservar la nostra biodiversitat davant el canvi climàtic”, ha conclòs la presidenta del Govern.

Actualment, les Illes Balears tenen 470.623 hectàrees protegides: 156.935,91 terrestres i 313.684,51 marines. Són, en total, 180.611,23 ha protegides més que el 2015, increment que equival a la meitat de l’illa de Mallorca.

Les tortugues

La presentació del còmic i l’anunci de la presidenta ha finalitzat amb l’amollada de 83 tortugues al Parc Natural de la Península de Llevant que, aquest dimecres, ha celebrat el 21è aniversari.

El conseller Mir ha recordat que les dues espècies de tortuga de terra (Testudo graeca i Testudo hermanni) presents a les Illes Balears estan protegides i n’està prohibida la tinença. La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és present a Menorca i a Mallorca, on la distribució es concentra sobretot a la zona sud i est de l’illa. Està catalogada en règim de protecció especial en el Catàleg balear d’espècies amenaçades. D’altra banda, la tortuga mora (Testudo graeca) es troba en perill i només viu al sud-est de Mallorca. En ambdós casos, la recol·lecció furtiva i el comerç il·legal representen un dels principals problemes de conservació.

La publicació ha estat editada pel guionista Pedro Esparcia i el dibuixant Luis Resines, conegut com a Pelopantón, amb el suport tècnic del Servei de Protecció d’Espècies i SEO/BirdLife.

El missatge de l’obra se centra a recordar què cal fer si ens trobam un animal en perill, ja que és vital per contribuir a la seva conservació. En cas de trobar una tortuga, cal identificar-la i comprovar si necessita ajuda. En cas de descartar-ne una lesió, s’ha de mirar si hi ha perills al voltant (com carreteres, que estigui a prop de cans amollats o devora maquinària agrícola) i deixar-la en un lloc segur.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt