Ara llegint
De la Concha destaca l’auge del sector primari a les Pitiüses, amb la incorporació de 200 joves

De la Concha destaca l’auge del sector primari a les Pitiüses, amb la incorporació de 200 joves

De la Concha destaca l'auge del sector primari a les Pitiüses, amb la incorporació de 200 joves

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat avui a Eivissa l’augment de persones joves que s’incorporen al sector primari, juntament amb l’augment de la producció ecològica. La consellera ho ha explicat en una visita a una finca situada a Sant Llorenç de Balàfia, al municipi de Sant Joan de Labritja, per conèixer el cas d’una jove agricultora que s’ha incorporat al sector primari en ecològic enguany, i que ha rebut una ajuda de la conselleria per fer-ho.

De fet, segons ha explicat, 200 joves s’han incorporat al sector primari pitiús entre el 2016 i el 2022, molts d’ells en agricultura ecològica. «A Eivissa i a Formentera augmenta la gent que s’incorpora al sector primari, augmenta la producció ecològica d’una manera molt interessant, i això va acompanyat d’un sentiment general de gent que compra i que ho demanda. Es podria dir que venen tot el que produeixen, fet que possibilita poder continuar creixent en el futur», ha explicat.

«És molt curiós perquè Eivissa, on el sector primari es va veure tan arrasat amb la irrupció del turisme, amb l’abandonament de la pagesia i els cultius, sigui on ressorgeix amb aquesta força el sector, amb persones, que potser els padrins tenien finques però no han heretat els coneixements, i decideixen associar-se, recuperen cultius i varietats», ha destacat. La consellera també ha visitat les parades de producte local del Mercat de Santa Eulària des Riu, on es venen, entre d’altres, els productes dels joves agricultors incorporats els darrers anys i la cooperativa ecològica d’Eivissa, Ecofeixes. Ha estat acompanyada pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i el director de Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, Joan Marí. 

Fernández ha detallat que els 200 joves agricultors que s’han incorporat a les Pitiüses han rebut un total de 6 milions d’euros de l’ajuda per a la incorporació de joves agricultors a través de la conselleria. Això suposa que un 27% dels 21 milions d’euros destinats a aquesta ajuda han estat per a joves d’Eivissa i de Formentera. Es tracta de 75 dones i 125 homes. En el cas de Formentera, 3 dels joves que s’han incorporat són dones i 9 són homes. En el cas d’Eivissa, 72 joves són dones i 116 són homes. L’import mitjà que han rebut és de 30.000 euros. «La incorporació serveix per a què els joves accedeixin al camp, puguin arrancar amb inversions, i solen tornar a invertir al cap d’un any per fer les explotacions cada cop més viables», ha explicat Fernández, qui ha afegit que «molt pocs abandonen, just 8 o 9 en aquests anys, fet que demostra que el jove que s’incorpora fa una aposta molt decidida pel sector». Tres dels cinc municipis on més joves s’han incorporat de totes les Balears són Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja.

El sector ecològic a les Pitiüses

La producció agrària en ecològic s’ha triplicat en la darrera dècada a Eivissa i ha passat de les 332 hectàrees en 2011 a les 1.023 en 2021. També s’han incrementat els productors i elaboradors en ecològic, dels 138 el 2020 a 142 el 2021. El sector ecològic a Eivissa creix a un ritme d’un 10% anual, mentre la mitjana a les Illes és del 6,5%.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt