Manacor invertirà 3’1 milions d’euros en construir la nova planta potabilitzadora
L’Ajuntament de Manacor ha adjudicat la construcció de la planta potabilitzadora que proporcionarà aigua potable a la ciutat de Manacor. El projecte va sortir a licitació el mes de novembre per 3,8 milions d’euros i finalment s’ha adjudicat per 3,1 milions a Facsa, que durà a terme la construcció de la planta, i a Electro Hidráulica, que té encomanada la construcció del transformador que abastirà energèticament la infraestructura.
La planta potabilitzadora de Manacor es construirà a les instal·lacions del dipòsit d’aigua de l’Empresa de Serveis de Manacor (SAM), al polígon agroalimentari. El projecte té un termini d’execució de vuit mesos, pel que s’estima que el 2024 l’aigua potable ja arribarà a totes les llars de la ciutat de Manacor.
La planta potabilitzadora serà capaç de produir un màxim de 10.000 m3/dia d’aigua apta per al consum humà i es dividirà en tres línies per adaptar-se a les corbes de demanda de la població i per poder alternar línies per al seu manteniment i conservació, així com fer front a possibles avaries i demandes punta. El cabal mínim se situarà al voltant dels 150 metres cúbics/hora i el màxim dels 350 m3/h, amb un promig de 236 m3/h. Cada línia produirà 138,9 m3/h i entraran en funcionament de manera consecutiva segons la demanda. El rendiment elèctric serà de 0.5 kWh/m³ d’aigua potable produïda. El rendiment de la planta pel que fa al percentatge de rebuig serà com a màxim del 20% respecte de l’aigua produïda.
El 29 de desembre de 2021, la planta potabilitzadora pilot començà a funcionar proporcionant aigua potable a una font d’aigua potable que està oberta al públic 12 hores diàries, de 8 h a 20 h, amb un cabal de fins a 24 metres cúbics per hora. La forta demanda, donada la qualitat de l’aigua, el mes de maig s’instal·là una segona font.
L’aigua disponible per al subministrament a la ciutat de Manacor no és adequada per al consum humà degut a l’alta concentració de nitrats, amb valors molt per damunt dels límits exigits per la normativa sanitària. Amb aquesta nova infraestructura, es posarà remei a aquesta situació que es dóna des dels anys 80, quan es va posar en marxa el servei de subministrament d’aigua.