Ara llegint
Salvem Portocolom apel·la al conseller Marí per evitar la desaparició del moll

Salvem Portocolom apel·la al conseller Marí per evitar la desaparició del moll

Salvem Portocolom ha fet arribar al nou conseller de Mobilitat la seva preocupació pel projecte de reforma dels molls que és a punt de començar, tot sostenint que “PortsIB no preveu restaurar el moll respectant la tècnica constructiva i manté la idea d’injectar ciment a l’interior”.

Diferents entitats conservacionistes i defensores del patrimoni natural i cultural de Mallorca han enviat documentació al nou Conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí Ribas, on l’hi mostren la seva preocupació pel projecte del Govern que vol reformar l’antic moll de Portocolom. Es tracta del patrimoni més antic i valuós del poble, asseguren.

Els darrers anys el moll ha sofert desperfectes degut a l’activitat d’una grua i altres factors. El Govern, a través de l’empresa pública PortsIB, vol executar de manera imminent un projecte de reforma del moll . El projecte hauria de servir per restaurar la part de l’antic moll de la primera línia de sa Duana, però el Govern vol aixecar l’empedrat original, fer una base de formigó i tornar a col·locar l’empedrat damunt «recreant» com era i és ara el moll, apunten des de la plataforma. “El projecte de fet preveu reduir l’empedrat de forma significativa”, asseguren.

Les darreres setmanes el gremi de margers ha estudiat aquest patrimoni i ha elaborat un extens informe sobre la se va tècnica constructiva, i que ha aguantat gairebé dos segles, segons han explicat des de Salvem Portocolom.

“El moll representa un exemple d’enginyeria amb pedra pròpia del segle XIX. És una construcció molt sòlida i ben elaborada amb pedres de gran volum. La tipologia constructiva és també pròpia de l’enginyeria amb pedra i morters de calç prèvia a l’ús del formigó armat, amb pedres escairades a punxó, de grans dimensions sobretot als cantons, fonaments i escalons. El trespol està fet amb pedres de que tenen gruix os majors de 25 cm, delimitat per faix es i amb un patró poligonal molt encaixat. En el món de la pedra aquest s treballs es coneixen com a feines de capserrat”, segons descriuen des de l’entitat.

Les obres que vol fer PortsIB “privaria a les futures generacions de conèixer-la”, asseguren. Es tractaria, diuen, d’una agressió patrimonial “imperdonable”.

El conjunt empedrat és un patrimoni catalogat a nivell municipal i és el més important i ben conservat de Portocolom. Aquest conjunt espectacular i de gran bellesa és encara avui dia funcional i té multitud d’usos que sempre han estat compatibles amb el lloc.

Tot i que PortsIB i el seu cap, Xavier Ramis, han accedit a reunir-se amb les entitats i els ha convidat a formar part d’una comissió de seguiment de les obres, des de Salvem Portocolom asseguren que “no tenim encara cap garantia que es respectarà el conjunt patrimonial”.

És per això que han fet arribar al Conseller Josep Marí Ribas un document amb les seves demandes i preocupacions.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt