Ara llegint
Tots els pobles de Mallorca commemoren l’inici de la revolta dels agermanats

Tots els pobles de Mallorca commemoren l’inici de la revolta dels agermanats

La Comissió Cívica Germanies 500 ha promogut avui la lectura d’un manifest en coincidir avui, dia 7 de febrer, amb l’inici de la revolta dels agermanats de l’any 1521. Són 500 anys d’una revolta que va arrancar a la Part Forana de Mallorca contra el mal govern de Ciutat que va canviar la història de l’illa.

Des de la Comissió han explicat avui horabaixa que “ens sentim absolutament satisfets d’haver aconseguit la fita d’agermanar tots els municipis, pobles i llogarets de Mallorca” ja que a tots els municipis de Mallorca s’ha donat lectura al manifest, així com també a Girona i València.

“Hem aconseguit una fita històrica! Semblava impossible, però aquest fet demostra que som un poble i que, units, tot és possible” han assenyalat els organitzadors.

Entre els principals objectius dels revoltats hi havia els de posar fre a la corrupció duita a terme per part de les oligarquies ciutadanes; una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca. A més a més, la revolta contra l’espoli fiscal, tenia importants continguts socials, fins a arribar a proclamar que «cap captiu de la terra no podia ser esclau».

Diu el manifest llegit avui que “la Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori i la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidaria, és hereua dels agermanats”.

Per això, com aquell dia, després de la lectura del manifest que, en general, s’ha fet en petit comitè, s’ha cridat “Pac qui deu! Mori el mal Govern!”

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt