Ara llegint
Agricultura posa Alcaidusset com a exemple d’innovació en el sector primari

Agricultura posa Alcaidusset com a exemple d’innovació en el sector primari

Agricultura posa Alcaidusset com a exemple d'innovació en el sector primari

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha visitat avui dematí Alcaidusset, una finca de Menorca que ha realitzat inversions per a millorar la rendibilitat i també afavorir el relleu generacional. Les innovacions consisteixen en una instal·lació de plaques fotovoltaiques, un robot de munyida automàtica de les vaques i una classificadora d’ous.

La consellera ha visitat la finca juntament amb el seu responsable, Juan Jaime Pons, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i la directora insular d’Economia, Pilar Pons.

L’aposta de les explotacions agràries i ramaderes per la tecnificació i la innovació és cada vegada més evident, segons han assenyalat des de la Conselleria d’Agricultura. Han posat com a exemple el d’Alcaidusset, una finca que elabora formatge i que ha instal·lat un robot munyidor de vaques, que millora el rendiment i la sostenibilitat de l’explotació, les condicions de feina del ramader i el benestar animal; plaques fotovoltaiques i una classificadora d’ous, per diversificar les diferents fonts de la renda agrària. Aquesta explotació va sol·licitar una ajuda per fer inversions en explotacions agràries (INEA) per un total d’inversió de 208.000 euros, dels quals la conselleria, a través del FOGAIBA, ha aportat 125.000 euros.

Segons De la Concha, «les plaques solars els permeten un estalvi energètic i un consum més sostenible, la classificadora dels ous facilita i fa més ràpid el treball manual, i el robot és una eina, que cada cop s’implanta més a les illes, alleugereix i modernitza aquesta tasca, aporta dades de la salut de les vaques, del pes, és una inversió molt agraïda».

De la Concha ha explicat al sector primari i agroalimentari de Menorca com serà el nou PDR en una reunió a Sa Granja, a Maó, juntament amb la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora. Es tracta de línies d’ajuda finançades entre el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), l’Estat i la Comunitat Autònoma. El pressupost previst per aquest període és de 144 milions d’euros, un 6% més que el pressupost del període actual. Els ajuts INEA són un tipus de subvencions per a fer inversions en maquinària, adquisicions de béns immobles, i instal·lacions i preparacions del terreny, entre d’altres. El pressupost compromès al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per aquesta línia d’ajuda pel període 2023-2027 representa el 20% del total. S’hi destinaran 6 milions d’euros cada any, fins ara s’han destinat 4,2 milions d’euros anuals. Aquesta legislatura s’han abonat per aquest concepte més de 24 milions d’euros, 6 dels quals aquest primer semestre del 2022. Aquesta línia d’ajuda va orientada a les explotacions professionals i prioritàries que presenten projectes que millorin la competitivitat, la modernització, l’adaptació al canvi climàtic i la innovació.

Una altra de les novetats del PDR 2023-2027 és la línia d’incorporació de joves agricultors al sector. Representa un 12% del total del pressupost compromès, 17,5 milions d’euros en 5 anys, que es complementaran amb una línia pilot de suport a la successió de les explotacions entre agricultors jubilats i joves agricultors de 200.000 euros a l’any. A les Balears, en 3 anys, s’han incorporat gairebé 300 joves agricultors. A la convocatòria del 2021, a Menorca se n’han incorporat una desena.

De la Concha ha explicat que aquestes reunions «són molt fonamentals per traslladar al sector tot el que s’ha aconseguit en la nova PAC i volem que s’aprofiti tot el suc». Ha recordat que «la nova PAC reconeixerà, per primera vegada de manera contundent, la insularitat, i en el cas de Menorca suposarà millorar moltíssim en tots els indicadors». Suposarà que l’ajuda bàsica per a la renda sostenible dels pagesos i ramaders sigui un 63% superior al que cobraven fins ara, els joves percebran per hectàrea fins a 377 euros, quan fins ara cobraven uns 92 euros per hectàrea, és a dir, fins a quatre vegades més.

A banda de la incorporació de joves i de les inversions en explotacions agràries, del total de la despesa compromesa al PDR, un 34% correspon a línies referides al medi ambient i un 29% a la resta d’inversions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt