Ara llegint
Els experts adverteixen que la gestió dels envasos ha de fer urgentment un canvi radical i implantar el sistema de dipòsit

Els experts adverteixen que la gestió dels envasos ha de fer urgentment un canvi radical i implantar el sistema de dipòsit

Els experts adverteixen que la gestió dels envasos ha de fer urgentment un canvi radical i implantar el sistema de dipòsit

Representants de les 128 entitats de la plataforma #LeydeResiduosYA, experts nacionals i internacionals s’han reunit avui a Madrid a la trobada titulada “Despliegue y cumplimiento de la legislación de residuos de envases” per demanar un pas definitiu al Ministeri de Transició Ecològica per superar la gestió ineficaç dels residus d’envasos a Espanya i que deixin de ser una amenaça per a la salut de les persones i l’entorn, així com un llast per a l’economia.

Les jornades han conclòs amb un consens absolut: els experts i ambientalistes creuen que la gestió dels envasos a Espanya ha de fer un gir radical i el camí passa pel foment de la reutilització i la posada en marxa del Sistema de Dipòsit.

Un dels participants ha estat el mallorquí Julià Puig, de Begudes Puig, que ha exposat la seva iniciativa de reutilització de les botelles.

Tant els representants de les 128 entitats de la plataforma #LeydeResiduosYA, com els experts nacionals i internacionals coincideixen en el diagnòstic i en la solució: si Espanya vol començar a gestionar els residus d’envasos de manera eficient, en un model circular que impulsi la reutilització, que acabi amb tota mena de pràctiques fraudulentes, que prioritzi la salut de les persones i del seu entorn i en què consumidors i consumidores tinguin un rol actiu i compromès, el desplegament complet de la legislació vigent és, no només imprescindible, sinó urgent.

El sistema de dipòsit, per a 2026

I aquest desplegament ha de començar per assegurar el compliment dels objectius de reutilització d’envasos que entren en marxa a partir del gener del 2025, mesurar de manera transparent els resultats del sistema actual per certificar-ne la ineficàcia i apostar definitivament per un Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes, que hauria de veure la llum a Espanya a partir de l’1 de gener del 2026.

Aquestes han estat les principals conclusions de la I Jornada #LeydeResiduosYA, celebrada aquest dimarts a la Fundació Biodiversitat i organitzada per la plataforma del mateix nom que conformen 128 entitats socials de tot l’estat que demanen el desplegament total de la Llei de Residus.

La trobada, a la seva inauguració, ha comptat amb la participació d’Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient, que s’ha centrat en la necessitat de comptar amb estadístiques fiables, ja que “no pot continuar existint el debat al voltant de les dades de reciclatge i recollida separada perquè dificulta la presa de decisions i les posterga. Necessitem unes dades incontestables”.

Ús massiu d’envasos

Les entitats, per boca dels seus portaveus Sara García de las Heras (USO) i Xavier Curto (Surfrider), han rebut el compromís de Morán amb satisfacció, alhora que han recordat al secretari d’Estat que complint els “cada vegada més ambiciosos objectius que ens vénen des d’Europa, protegirem la salut de les persones, generarem ocupació verda i acabarem amb l’abocament, la crema o l’abandonament massiu d’envasos que, avui dia, encara segueix sent el destí d’una tercera part dels envasos a Espanya”.

Durant la jornada, el director de Zero Waste Europe, Joan Marc Simon, ha posat de manifest que per complir amb els objectius de reutilització d’envasos de begudes i assegurar la recollida separada del 77% de les ampolles de plàstic, escenari marcat per la UE i la legislació espanyola per al proper any, és imprescindible que el Govern doni llum verda definitiva al Sistema de Dipòsit.

“L’única manera d’acabar amb els envasos de begudes abandonats és vendre’ls amb dipòsit per fomentar la reutilització, acabar amb l’extracció de recursos naturals i aconseguir complir els objectius comunitaris”, ha detallat tot seguit el director de Retorna, Miquel Roset.

Ja funciona a 15 països

Precisament, aquest són els motius pels quals ja funciona a 15 països europeus el Sistema de Dipòsit i durant els propers dos anys, està previst que es posi en marxa 13 països més. Un dels llocs on s’ha estrenat recentment, el novembre del 2022, és Malta.

El director d’Amics de la Terra del país mediterrani, Martin Galea De Giovanni, ha relatat que, en menys de cinc mesos, el Sistema de Dipòsit ja va aconseguir recuperar el 70% dels envasos de begudes. I un dels estats que aviat el posarà en marxa és el nostre veí Portugal.

“Demanem coordinació al Ministeri de Transició Ecològica amb el seu homòleg portuguès perquè puguem veure un Sistema de Dipòsit a Espanya que funciona de la mateixa manera que el nostre. Això anirà en benefici de totes les persones de la Península Ibèrica”, ha demanat Catarina Abril, pertanyent a l’ONG portuguesa Sciaena.

Estadístiques

La trobada també ha servit per conèixer què passa amb una gran quantitat d’envasos que es queden fora de les estadístiques oficials, dels quals no se’n parla però que tenen greus conseqüències per a la nostra salut i economia. És el cas dels que cremen en els incendis que hi ha cada setmana a Espanya a abocadors i plantes de gestors oficials de residus. “En els darrers anys, portem una mitjana d’un incendi cada cinc dies a Espanya i la corba segueix creixent”, ha detallat el consultor Fernando Follos. “Els indicis de gestió fraudulenta en la gestió actual dels residus són múltiples i no paren d’augmentar”, ha ratificat Jerónimo Martínez, membre del SEPRONA especialitzat en delictes de gestió i trànsit il·lícit de residus. “I tota aquesta mala praxi, té greus conseqüències per a la salut humana”, ha rematat el doctor Nicolás Olea, experts en epidemiologia i investigador en temes relacionats amb la salut i el medi ambient.

La jornada també ha volgut donar un rol preponderant a la prevenció i la reutilització. L’Estat espanyol suspèn en prevenció de residus: després de dos anys de l’aprovació de la normativa espanyola segueix sense aplicar l’obligació de la venda a granel i l’accés als envasos reutilitzables.

A Espanya, hem arribat a un trist rècord: només 1 de cada 7 envasos de beguda és reutilitzable, quan està més que demostrat que la reutilització és més sostenible que el reciclatge”, ha recordat Rosa García, directora general de Rezero.

El cas de Begudes Puig

Julià Puig, gerent de Begudes Puig, coneix bé la realitat de la reutilització a Espanya, ja que la seva empresa es dedica des de fa més d’un segle a la producció i distribució de begudes no alcohòliques en envasos reutilitzables a Mallorca. “La reutilització existeix i funciona, però volem competir en igualtat de condicions amb els productors que usen envasos d’un sol ús, que són precisament els que trobem abandonats per Mallorca i per tots els espais urbans i naturals”, ha reclamat Puig.

“La reutilització permet, a més, empoderar els consumidors i consumidores que, en comptes d’escoltar com les empreses els traslladen constantment la seva responsabilitat renyant-les públicament pel seu comportament, poden participar activament en un sistema de gestió de residus molt més transparent i eficaç”, ha reivindicat la periodista i investigadora Brenda Chávez.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt