Ara llegint
El Centre Artesanal de Menorca obri una exposició sobre el costum d’emblanquinar les cases

El Centre Artesanal de Menorca obri una exposició sobre el costum d’emblanquinar les cases

Els oficis tradicionals de Menorca tornen al Centre Artesanal de Menorca aquest mes d’agost. En aquesta ocasió, a través de l’exposició temporal “Temps d’emblanquinar” els visitants podran conèixer de primera mà l’ofici de calciner i el costum d’emblanquinar les cases.

La mostra s’ha plantejat com una superposició de capes, de la mateixa manera que ho fan les capes de calç sobre les parets emblanquinades. A través d’imatges antigues i recents, il·lustracions, eines i altres elements interactius, s’explica com eren els forns de calç i com s’emblanquinaven les cases a Menorca, tasca reservada tradicionalment a les dones, amb l’ajuda de les filletes petites.

El procediment d’extracció de la calç a Menorca es va mantenir pràcticament inalterable des dels seus inicis, malgrat els avanços tecnològics. Encara que emblanquinar els habitatges era una activitat relativament senzilla en la qual s’utilitzaven pocs estris, algunes persones s’hi dedicaven de forma gairebé professional.

L’emblanquinat mantenia les cases més fresques i protegia les parets de les inclemències meteorològiques La falta de demanda va fer que l’any 2020 tanqués l’últim forn de calç que es mantenia en actiu a l’illa.

A l’exposició es projecten dues peces audiovisuals sobre la tradició de l’emblanquinat. La primera d’elles ha estat elaborada per alumnes de 4t d’ESO del col·legi concertat Sant Francesc d’Assís de Ferreries i mostra com els estudiants experimenten la fusió de la pedra de calç en aigua. El segon vídeo és un document històric de l’any 1984, obra de Sebastià Rotger i Pere Fullana, recuperat del Fons Don Bosco-Unió d’Antics Alumnes Salesianes.

Els textos que acompanyen a l’exposició estan disponibles en castellà, català i anglès. També s’ha editat un catàleg amb textos ampliats que inclou, a més dels idiomes anteriors, versions en francès, alemany i italià.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt