El sector hostaler de Menorca augmenta prop d’un 4% la recollida de vidre durant l’estiu
Menorca ha revalidat aquest 2024 la Bandera Verda d’Ecovidrio al compromís del sector hostaler amb el reciclatge de vidre després d’haver-la guanyat l’any passat. Aquesta temporada alta han participat a la campanya de recollida 355 establiments dels 8 municipis de l’illa, dos més que l’anya passat, i s’ha recollit un 3’9% més que l’any passat, en total 1.529 tones d’envasos de vidre.
L’illa ha participat en la campanya representada pel Consorci de Residus i Energia de Menorca en col·laboració amb PIME, l’Associació Menorquina de Bars i Restaurants, CAEB, ASHOME. La campanya té com a objectiu posar en valor i reconèixer el compromís de l’hostaleria local i els ajuntaments en el reciclatge d’envasos de vidre, la protecció del medi ambient, i l’avenç cap a un desenvolupament sostenible. Entre els criteris per aconseguir revalidar la Bandera Verda està poder augmentar la quantitat d’envasos de vidre recollits durant l’estiu pel que fa a l’any anterior i augmentar el nombre d’establiments hostalers participants.
“Per segon any consecutiu el sector HORECA i l’illa de Menorca ha estat guardonada amb la Bandera Verda d’Ecovidrio. Açò ha estat possible gràcies a l’esforç que cada any fan els hotels, restaurants i bars per reciclar millor els envasos de vidre, i també gràcies a la feina dels ajuntaments i d’Ecovidrio per facilitar els mitjans necessaris per fer-ho. És un premi col·lectiu, i vull donar l’enhorabona a tothom”, ha expressat el director insular de Medi Ambient del Consell Insular, Mateu Ainsa, que ha estat l’encarregat de recollir el guardó.
A nivell balear, la V edició del #MovimentBanderesVerdes, ha comptat amb la participació de més de 2.500 hostalers de 30 municipis de les Illes Balears, aconseguint una recollida total de més de 14.400 tones d’envasos de vidre. Els municipis de Calvià (1.490 tones) i Palma (3.150 tones) han estat els guanyadors de la Bandera Verda 2024, i Alcúdia, Menorca i Sant Antoni de Portmany han revalidat el distintiu.
Acte de lliurament de Banderes Verdes
El lliurament de les Banderes Verdes ha comptat amb la participació del director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu; i el subdirector de gerències de la zona Est d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, que han estat els encarregats de lliurar el reconeixement als representants dels municipis guanyadors en aquesta edició.
Per part de l’Ajuntament de Calvià ha recollit la bandera verda la presidenta de Calvià 2000, Esperanza Català; del Consistori de Palma, el president d’EMAYA, Llorenç G. Bauzá; d’Alcúdia, el coordinador de l’Àrea de Medi Ambient, Antoni Ferrari; de Menorca, Mateu Ainsa, director insular de Medi Ambient; i de Sant Antoni de Portmany, Pepita Torres, regidora de Medi Ambient.
Roberto Fuentes, subdirector de gerències de la zona Est d’Ecovidrio, ha explicat que “el #MovimentBanderesVerdes és una de les iniciatives més destacades de l’any per a Ecovidrio, fruit de l’estreta cooperació entre l’administració pública, els ajuntaments i els professionals de l’hostaleria. Un any més, els resultats han estat excel·lents, per això vull expressar el meu agraïment i felicitar tots els municipis i hostalers que han format part d’aquest esforç col·lectiu”.
El #MovimientoBanderasVerdes cerca donar resposta al notable increment de generació de residus d’envasos de vidre a zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i prop del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es posen al mercat són generats pel sector hostaler, per la qual cosa la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.
Gràcies a la responsabilitat de municipis i hostalers, a la present edició del Moviment Banderes Verdes s’han recollit a les Illes Balears 14.447 tones d’envasos de vidre. El reciclatge d’aquests envasos ha aconseguit:
– Evitar l’emissió de més de 8.300 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent a retirar de la circulació més de 3.900 cotxes durant un any.
– Estalviar 10.318 MWh d’energia, cosa que equival a l’estalvi de més d’1,37 milions d’euros d’estalvi econòmic.
– Evitar l’extracció de més de 17.300 tones de primeres matèries, equivalent a gairebé dues vegades el pes de la Torre Eiffel.