Ara llegint
Pendents de la Comissió Europea per posar en marxa la denominació d’origen Oli de Menorca

Pendents de la Comissió Europea per posar en marxa la denominació d’origen Oli de Menorca

Pendents de la Comissió Europea per posar en marxa la denominació d'origen Oli de Menorca

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha viatjat avui a Menorca per mantenir diverses reunions amb el sector primari de l’Illa, així com amb les autoritats per poder conèixer de més aprop la situació de pageses, ramaders i productors de l’Illa, entre altres.

Simonet, que ha estat acompanyat pel director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha estat rebut pel president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, amb qui ha mantingut una reunió de feina on s’han tractat diversos assumptes com la nova PAC, la reforma de la Llei Agrària, la gestió i agilització de les ajudes i la professionalització del sector primari per tal “que el sector sigui rendible”.

Simonet i Llabrés han tingut un encontre amb el president de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca, Josep Maria Quintana, i productors per informar sobre la situació de la IGP i els següents passos a realitzar, com és la protecció nacional transitòria. En aquest sentit, i en paraules de Llabrés, “estem pendents de la resposta de la Comissió Europea per poder posar en marxa la protecció nacional transitòria de la denominació ‘Oli de Menorca’”.

Bestreta de la PAC

Durant el seu viatge a Menorca, el conseller Simonet ha anunciat que en els pròxims dies s’efectuarà el primer pagament de la bestreta de la PAC 2023 i que “es tornaran a convocar les ajudes per a la neteja forestal per la prevenció d’incendis, les de joves agricultors i les de paret seca”. A la reunió també hi han assistit el conseller del departament de Medi Ambient, Reserva de la Biosfera i Cooperació de Menorca, José Simón Gornés; la consellera del departament d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull i el director insular de Medi Ambient, Mateu Ainsa.

Uns altres dels assumptes que s’han abordat han tingut a veure amb els projectes els projectes de reguius prevists a l’illa, com el de Sant Lluís i Es Mercadal; les ajudes de minimis al transport per fer el sector més competitiu, així com la millora de la comercialització i promoció dels productes locals.

En aquest sentit, des de la direcció de Qualitat Agroalimentària i Producte Local s’ha proposat el desenvolupament de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de productes de Menorca com la carn i xulla, la mel de Menorca, la camamilla i altres productes relacionats. Així mateix, també s’han analitzat com es troben els diversos expedients d’inclusió d’aliments en el catàleg d’aliments tradicionals que ja estan iniciats. En aquesta categoria s’inclouen productes com la carn-i-xulla, l’albergínia, la sobrassada de Menorca i el blat xeixa de Menorca.

Ambdues institucions han abordat també la situació dels escorxadors de Menorca, que compten amb ajudes anuals des del Govern per a la millora integral de les instal·lacions. En aquesta línia, s’ha de definir “amb claredat i de la mà del sector ramader les prioritats i redactar els convenis”, ha afirmat el conseller Joan Simonet.

Per altra banda, també s’han tractat assumptes relacionats amb la gestió forestal, el Parc Natural de s’Albufera des Grau i la llei de la Reserva de la Biosfera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt