Ara llegint
Un galliner mòbil amb gallines menorquines, la nova aposta de la finca d’Algendaret Nou

Un galliner mòbil amb gallines menorquines, la nova aposta de la finca d’Algendaret Nou

Foto GOB MenorcaAlgendaret Nou és una de les primeres finques a Menorca que decidiren provar amb l´agricultura ecològica, quan encara era un concepte molt desconegut entre els pagesos de l´illa. A més d´emprar els criteris ecològics, aquesta família ha tendit cap a l´ús de varietats locals a l´hort i per les races autòctones de bestiar com la vaca vermella i el porc negre, sent el formatge de vaca de Menorca un dels seus productes més valorats. Passat el temps, na Xisca, en Nofre i en Raul demostren que una producció diversificada i respectuosa amb el medi ambient és una opció viable. Des del 2023 han ampliat i han habilitat un espai d'obrador artesà amb un forn industrial. Fan pa i panets, pans sense gluten, i tot tipus de coques i pastes típiques i tradicionals.

Un galliner mòbil amb gallines menorquines és la nova aposta de la finca d’Algendaret Nou en el marc del programa de Custòdia Agrària que és una iniciativa del GOB Menorca. La iniciativa suma tres objectius: regenerar la terra, recuperar una espècie autòctona i obtenir ous de qualitat.

Des del GOB Menorca han indicat que la millora de la fertilitat de la terra es pot dur a terme organitzant correctament la pastura dels animals. A base de fer tancats que van rotant, amb prou temps per deixar descansar la terra, es simula el comportament de les espècies silvestres i s’aconsegueix un adobat ben distribuït.

El galliner mòbil està dissenyat pel programa de Custòdia Agrària, amb la finalitat de facilitar la itinerància de les gallines sobre el terreny. A Algendaret hi han volgut afegir el valor de fer-ho amb gallina menorquina, una espècie autòctona molt resistent i que necessita d’accions per a la seva recuperació.

Algendaret Nou és una de les primeres finques a Menorca que decidiren provar l’agricultura ecològica, quan encara era un concepte molt desconegut entre els pagesos de l’illa. A més d’emprar els criteris ecològics, aquesta família ha tendit cap a l’ús de varietats locals a l’hort i per les races autòctones de bestiar com la vaca vermella i el porc negre, sent el formatge de vaca de Menorca un dels seus productes més valorats.

Des del 2023 han ampliat i han habilitat un espai d’obrador artesà amb un forn industrial. Fan pa i panets, pans sense gluten, i tot tipus de coques i pastes típiques i tradicionals. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt