El GOB alerta d’una “alarmant degradació” de la badia de Portocolom
El Grup d’Ornitologia Balear (GOB) ha emès avui un comunicat denunciant l’estat alarmant de degradació de la badia de Portocolom, un espai marí de 75,95 hectàrees inclòs a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) des de 2006.
Aquesta zona, reconeguda pels seus hàbitats de gran valor ecològic com les praderies de Posidònia, els alguerons Cymodocea nodosa, els esculls i les coves marines submergides o semisubmergides, pateix greus impactes per la manca de gestió efectiva per part de les administracions.
El GOB assenyala que la sobrecàrrega d’embarcacions a la badia, gestionades per Ports IB i el Club Nàutic, ha esdevingut un problema crític. Moltes embarcacions fondegen sobre les praderies de Posidònia, destrossant-les quan extreuen les àncores. Tot i la presència d’una embarcació de vigilància, aquesta és insuficient per cobrir tota la zona, que abasta des de Cala Figuera fins a s’Estany d’en Mas. El GOB reclama un reforç del servei de vigilància, amb una embarcació específica per a les aigües del terme municipal de Felanitx.
Infiltració d’aigua residual
La contaminació de les aigües també és una preocupació greu. El GOB denuncia la infiltració d’aigües grises d’habitatges a primera línia de costa, especialment a la urbanització de Sa Punta, on moltes cases no estan connectades a la xarxa de clavegueram.
El Club Nàutic de Portocolom, segons assenyalen, també és font de contaminació, amb residus tòxics procedents de les tasques de manteniment de les embarcacions. Els col·lectors de recollida d’aigües grises i de sentines estan avariats, fet que provoca abocaments directes a la badia. El GOB demana a Ports IB que repari aquests col·lectors i garanteixi el seu ús adequat.
Segons recorden des del GOB, des de principis de 2023, la badia de Portocolom és Zona d’Especial Conservació (ZEC) i compta amb un Pla de Gestió que inclou mesures com la limitació de la velocitat de navegació a 3 nusos i la prohibició de les motos d’aigua. Tanmateix, el GOB denuncia que aquestes mesures no s’han implementat i reclama a les administracions competents que posin en marxa els sistemes de vigilància necessaris per garantir el compliment de les normatives.
A prop de la badia, la platja de Cala Marçal ha hagut de tancar temporalment en diverses ocasions a causa de la mala qualitat de l’aigua, atribuïda a l’emissari submarí que allibera aigua de la depuradora de Portocolom. A finals de maig, la Plataforma Salvem Portocolom va detectar una fuita en l’emissari que allibera aigua a tan sols 440 metres de la platja, amb valors de bacteris fecals per sobre dels límits permesos. Tot i que l’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA) tenia coneixement de la ruptura des de 2021, la reparació no s’ha adjudicat fins al maig d’aquest any.
El GOB expressa la seva preocupació per la falta de prioritat en la gestió de l’aigua per part de les administracions competents, incloent ABAQUA, la Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua, i l’Ajuntament de Felanitx. El grup ecologista reclama una millora en la depuració de l’aigua i la seva reutilització per a altres usos, com el reg, per evitar que sigui abocada al mar i afecti la biodiversitat i la salut de les persones.
Amb aquest comunicat, el GOB pretén conscienciar la població i les autoritats sobre la necessitat urgent de prendre mesures per protegir la badia de Portocolom i els seus entorns marins, garantint la seva conservació i sostenibilitat per a les generacions futures.