El nou atles de les aus del Parc Natural de Mondragó detecta noves espècies nidificants

L’actualització de l’atles de les aus nidificants del Parc Natural de Mondragó que s’ha presentat avui en societat revela canvis en les poblacions d’espècies d’aquest espai protegit. Entre mitjan 2023 i el 2024, s’han realitzat 412 observacions, que corresponen a 55 espècies diferents, segons l’informe de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. D’aquestes, 47 espècies s’han confirmat com nidificants.
L’estudi, elaborat pel Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i finançat per la Direcció General de Medi Natural, ha mostrat variacions respecte a l’anterior atles de 2007-2008. Algunes espècies que abans es reproduïen al parc, com el collblau (Anas platyrhynchos) o l’òliba (Tyto alba), no han estat detectades enguany. Alhora, s’han identificat noves espècies nidificants, com la milana (Milvus milvus) o l’esparver (Hieraaetus pennatus), demostrant l’evolució de la biodiversitat a la zona.
El busqueret de cap negre (Curruca melanocephala) ha estat l’espècie amb més observacions, mentre que altres aus comunes com el ferrerico (Parus major) i la cadernera (Carduelis carduelis) també han estat àmpliament documentades.
L’atles ornitològic és una eina essencial per a la gestió i protecció del Parc Natural de Mondragó, ja que permet cartografiar la distribució de l’avifauna en un moment concret, facilitant la presa de decisions en matèria de conservació.
Foto: Sebastià Torrens