Ara llegint
En marxa les obres per recuperar del sistema dunar ocupat pel xibiu del Parc de Mondragó

En marxa les obres per recuperar del sistema dunar ocupat pel xibiu del Parc de Mondragó

En marxa les obres per recuperar del sistema dunar ocupat pel xibiu del Parc de Mondragó

Han arrancat, al Parc natural de Mondragó, les tasques per recuperar l’hàbitat i les espècies d’interès comunitari del sistema dunar abans ocupat pel xibiu de ses Fonts de n’Alis. Fins ara ja s’han dut a terme tres actuacions: la delimitació del perímetre per evitar el pas de persones que impediria el desenvolupament de les formes dunars embrionàries i de la vegetació de la zona; la instal·lació de sistemes de captació d’arena per afavorir la retenció d’arena transportada pel vent i senyals informatives del projecte per conscienciar els visitants de la fragilitat del sistema, a més d’aturar el pas de persones i animals cap a la zona de regeneració. Així mateix, es farà una petita plantació amb espècies pròpies del sistema dunar.

Aquestes tasques s’han dut a terme per part de la brigada del Parc natural de Mondragó amb el suport puntual de la brigada del Parc natural marítim-terrestre des Trenc-Salobrar de Campos. Per al juliol, està prevista la col·laboració de grups de voluntaris i voluntàries per seguir amb les tasques.

El conseller de Medi Ambient i Territori en funcions, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la zona. Mir s’ha mostrat molt satisfet de les tasques iniciades, ja que «són una passa més per recuperar la qualitat ecològica i paisatgística d’aquest indret, després de dècades de regressió del sistema dunar de ses Fonts de n’Alis». En aquesta línia, el conseller en funcions ha recordat que la regeneració de la zona «és una mostra més de la importància de preservar l’entorn natural i tenir un equilibri amb l’ús públic». En aquest sentit, ha afegit que «el projecte de restauració dunar permetrà, a mitjà termini, recuperar un espai ampli per al gaudi de la ciutadania i, per tant, queda clar que esbucar el xibiu és un benefici per a l’interès general».

Garantir la continuïtat

L’objectiu principal és recuperar part del sistema platja-duna de ses Fonts de n’Alis que fins ara presentava discontinuïtat com a conjunt, per garantir la seva funcionalitat ecològica, i fer front als efectes negatius de l’impacte directe de les tempestes i la seva adaptació al canvi climàtic. Igualment, la finalitat és garantir la conservació dels hàbitats de morfologies dunars i espècies associades d’interès comunitari dins els espais de la Xarxa Natura 2000 ZEC i ZEPA Mondragó.

Durant els mesos d’octubre i novembre, coincidint amb l’època de pluges, es plantaran uns 300 exemplars de margall de platja (Elymus farctus), 200 de lliri de mar (Pancratium maritimum) i 200 de card marí (Eryngium maritimum) procedents del Centre Forestal de Menut.

Així mateix, es realitzarà una «fotografia» de l’estat actual del sistema mitjançant un vol dron, que servirà de punt de partida per fer el seguiment de l’evolució d’aquest espai, tant de les morfologies dunars com de la vegetació associada.

Des del Govern Balear han volgut recordar que les tasques es realitzaran en una superfície aproximada de 3.034 metres quadrats i que s’emmarquen dins el projecte integral de restauració dels hàbitats dunars d’interès comunitari, d’acord amb l’establert al Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc natural de Mondragó.

Totes les actuacions es fan després que, a mitjan juny, finalitzassin les obres de demolició del quiosc-bar de ses Fonts de n’Alis, així com d’infraestructures annexes i les terrasses de formigó. El total de volum que s’ha enderrocat ha estat de de 660,58 metres quadrats. Aquestes obres s’han finançat a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) amb el projecte Gestió d’Espais Naturals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt