Ara llegint
Els pescadors recreatius de la reserva marina de Palma aporten dades sobre les seves captures

Els pescadors recreatius de la reserva marina de Palma aporten dades sobre les seves captures

La direcció general de Pesca i Medi Marí, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha celebrat avui la primera jornada de pesca científica amb els pescadors recreatius de la reserva marina de la Badia de Palma. Aquesta jornada ha consistit en el fet que un grup de pescadors recreatius d’aquesta reserva han aportat, de manera voluntària, dades sobre les captures que han fet de peix de roca, com per exemple, vaques, donzelles o variades, entre d’altres.

L’objectiu és fer el seguiment de les poblacions d’aquests peixos també a partir de les dades que aportin, de manera voluntària, els pescadors recreatius que col·laboren amb aquesta iniciativa. Actualment, a les Balears hi ha al voltant d’unes 42.000 llicències de pesca recreativa, tot i que no totes pesquen dins les reserves. Tot i això, el potencial d’informació a obtenir és molt important.

La recollida de dades s’ha basat en una metodologia concreta. Cada barca ha recollit dades de quatre punts diferents dins i fora la reserva. Amb el suport i ajuda d’un tècnic de la direcció general de Pesca i Medi Marí que ha participat in situ de la jornada han recollit dades com la mida dels exemplars pescats, si eren mascles o femelles, si duien ous, etc.

Si bé aquesta primera jornada, s’ha centrat en el peix de roca, en les properes jornades, podrien triar altres espècies, com podria ser el raor i espècies acompanyants.

Aquesta jornada científica ha estat complementada amb una xerrada, celebrada aquest passat divendres, sobre els seguiments a les reserves que cada dos anys fan els tècnics de la direcció general de Pesca i Medi Marí. Aquests seguiments es basen en els censos visuals a diferents punts de les reserves a través de les immersions i també de les dades dels quaderns de seguiment pesquer de la flota d’arts menors. Amb aquestes dades s’extreuen conclusions sobre l’evolució de la biomassa, l’estat de recuperació d’algunes espècies i també la capacitat de càrrega de la reserva, entre d’altres.

La jornada ha comptat també amb el suport de científics de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt