Ara llegint
En marxa un projecte al Palma Aquarium per augmentar la població dels cavallets de mar

En marxa un projecte al Palma Aquarium per augmentar la població dels cavallets de mar

En marxa un projecte al Palma Aquarium per augmentar la població dels cavallets de mar

Criar una nova generació de cavallets de mar en edat reproductora per reforçar les poblacions existents i augmentar la seva presència a la mar Balear és el principal objectiu d’un projecte que avui s’ha presentat al Palma Aquarium, davant la important disminució d’aquesta espècie a la mar Mediterrània.

La presentació oficial del projecte “Cavallets de mar balears” ha tengut lloc a la Sala Oceà de Palma Aquarium, de la mà de Debora Morrison, directora de la Fundació Palma Aquarium; Joan Rams, director general de Palma Aquarium i president de la Fundació Palma Aquarium; i Sonia Colino, directora d’Unitat de Persones, Marca i Sostenibilitat a Banca March.

En resposta al preocupant declivi de les poblacions de cavallets de mar a la Mediterrània, la Fundació Palma Aquarium i Banca March s’han unit en una aliança estratègica per dur a terme aquest projecte, una iniciativa que busca facilitar la reproducció i supervivència d’aquests animals tan vulnerables en un medi artificial controlat i, posteriorment, reintroduir-los al seu hàbitat natural.

Els cavallets de mar són autèntics indicadors de la salut dels ecosistemes marins. En les darreres dècades, a la Mediterrània, les poblacions del cavallet de mar comú (Hippocampus Hippocampus) han disminuït entre un 25 i un 30%. Aquestes criatures, a causa de la seva fragilitat i vulnerabilitat, enfronten diverses amenaces d’origen humà, com ara la pèrdua i la degradació d’hàbitat, la pesca d’arrossegament, la contaminació i l’alteració dels fons marins.

El març del 2022, va néixer el projecte “Cavallets de mar balears” gràcies a la col·laboració entre la Fundació Palma Aquarium i Banca March. Amb una durada prevista de dos anys, aquesta iniciativa s’ha finançat mitjançant una part de la comissió de gestió anual del fons sostenible Mediterranean Fund, gestionat per March Asset Management.

El principal objectiu del projecte és criar una nova generació de cavallets de mar en edat reproductora per reforçar les poblacions existents i permetre un augment dels seus números de manera natural. Per fer-ho, s’ha seleccionat una parella de cavallet de mar comú (Hippocampus Hippocampus) i una altra parella de cavallet de mar del Mediterrani (Hippocampus Guttulattus).

Debora Morrison ha explicat que “un cop s’aconsegueix la reproducció, comença la fase de cria i alimentació dels nounats, la qual representa una etapa crítica i desafiant. Les cries de cavallet de mar tenen aproximadament un centímetre de longitud i, a causa de la seva petita grandària i pes, requereixen cures especials. El disseny i el condicionament dels aquaris, incloent-hi aspectes com la temperatura, la llum, la filtració i la circulació d’aigua, són de vital importància per assegurar l’èxit en aquesta etapa”.

Les cries consumeixen diferents tipus de plàncton (artèmia, misis, microalgues, rotífers, copèpodes, etc) que els proporcionin els nutrients necessaris per al seu desenvolupament. Per elaborar aquest aliment viu s’ha creat específicament un laboratori de producció de plàncton a les instal·lacions de Palma Aquarium. Quan les cries ja són aptes per sobreviure al seu medi, es procedirà a reintroduir-les per intentar reforçar la població existent o aconseguir una grandària de població prou gran com per permetre que l’espècie pot incrementar les seves poblacions naturals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt