Ara llegint
Els voluntaris del GOB Menorca alliberen els mussols recuperats al Centre de Fauna Silvestre

Els voluntaris del GOB Menorca alliberen els mussols recuperats al Centre de Fauna Silvestre

Els voluntaris del GOB Menorca alliberen els mussols recuperats al Centre de Fauna Silvestre

Ahir dimecres es va realitzar la tradicional amollada de mussols al cim d’el Toro per culminar la temporada de cria dels 200 pollets de diferents espècies que han entrat aquests mesos al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca. Aquesta feina és possible gràcies a les persones voluntàries que han dedicat el seu temps a l’alimentació d’aquests animals, en coordinació amb el personal del Centre de Recuperació i del GOB.

És a mitjans de primavera i principis d’estiu quan la majoria d’ocells fan niu i treuen endavant la seva descendència, segons expliquen des del GOB-Menorca. Les espècies que crien dins els pobles tenen el problema de que quan els pollets ja estan una mica crescuts i tendeixen a sortir del niu, van a parar a espais perillosos per ells, com carrers o patis amb animals domèstics. “Si aquests ocellets no es recullen tenen poques probabilitats de sobreviure”, argumenten.

De fet, durant aquests mesos es concentra molta feina per aquest motiu al Centre de Recuperació de Fauna, que gràcies a l’ajuda de persones voluntàries que adopten algunes d’aquestes cries es pot tirar endavant.

Els afectats

Les espècies més afectades són el pardal comú, les vinjoles i els mussols, però també bastants d’altres, com verderols, caderneres, tords negres, òlibes, xòrics… “Enguany han entrat 17 pollets de mussol, 10 dels quals són els que s’han alliberat junts dalt el Toro, en un acte d’agraïment a les persones voluntàries que ajuden al Centre de Recuperació, en la cria de pollets i també durant la resta de l’any en les moltes altres feines necessàries per fer-lo funcionar”, han explicat.

El mussol (Otus scopsscops owl en anglès, autillo en castellà) és un dels rapinyaires nocturns més petits d’Europa. Un ocell sigil·lós pel seu vol imperceptible a les nostres orelles i discret pel camuflatge que li confereixen les seves plomes. Aquestes característiques l’ajuden a caçar el seu aliment durant la nit (insectes, petits mamífers…).

Viu a Menorca durant tot l’any, a marines, zones agràries i també als nostres pobles. Durant la primavera i l’estiu augmenta el seu número amb individus provinents d’Àfrica. Cria a zones boscoses poc denses, parcs urbans i forats d’edificis antics. També pot fer servir cavitats als troncs i nius abandonats d’altres ocells.

La posta del mussol sol ser d’entre 3 i 6 ous. La femella els incuba durant 25 dies i els polls abandonen el niu quan ja en tenen 21, però no volaran correctament fins als 33. En aquests dies els mussols poden trobar certa pressió si la zona de cria és urbana, amb prou perills per a la seva integritat, com ara atropellaments, atacs de moixos i cans, estrès per contacte amb humans, etc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt