Ara llegint
Joan Avellaneda recull en un llibre els retrats de la meitat dels fills il·lustres de Palma

Joan Avellaneda recull en un llibre els retrats de la meitat dels fills il·lustres de Palma

El batle de Palma, José Hila, i el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, han presentat avui el llibre 100 retrats de la galeria de fills i filles il·lustres, un recull de la meitat dels fills i filles il·lustres que s’han nomenat a Palma des que va arrencar aquesta tradició en el segle XVII. Han assistit a l’acte l’autor del llibre, l’historiador Joan Avellaneda; el dissenyador del volum, Ángel Luque; l’escriptor Sebastià Serra; i l’escriptor i cronista de l’Ajuntament de Palma, Tomeu Bestard.

La galeria de retrats recull un conjunt de personatges de diferents èpoques i es desplega majoritàriament a les parets de la sala de plens de Cort. Un dels trets que criden l’atenció és el desequilibri entre homes i dones el qual, “és conseqüència del domini masculí de la vida social durant segles”, segons ha explicat Avellaneda, qui ha remarcat que el llibre inclou les 15 dones que han estat nomenades filles il·lustres de Palma.

Cal puntualitzar que, des del segle XVII fins als anys cinquanta del segle XX, tots varen ser proclamats fills il·lustres de Mallorca. Això es deu al fet que l’origen de l’Ajuntament de Palma rau en l’antiga Universitat de la Ciutat i el Regne de Mallorca, una institució medieval que va fundar Jaume I al segle XIII. Aquest govern insular va perdurar fins al segle XVIII.

“Aquesta galeria reflecteix una part molt important de la història de la nostra ciutat”, ha assenyalat el batle de Palma. Hila ha agraït la feina que ha fet possible la publicació d’aquest llibre, i ha afirmat que “quan s’entra a formar part d’aquesta galeria, es reconeix la tasca feta en favor de Palma”. “Amb aquest llibre els retem homenatge i, sobretot, recordam qui foren i què feren per la nostra ciutat”.

Per la seva part, Llorenç Carrió ha remarcat que la publicació només podia tenir Joan Avellaneda com a autor, qui “col·labora amb l’àrea d’Educació des de fa trenta anys i fa les visites a Cort des de fa més de deu”. “En aquesta col·lecció s’hi troben els retrats d’homes i dones cèlebres de Palma que s’han distingit en tots els camps, des de la ciència i les lletres fins a les arts, l’església i la política”, ha afegit.

Joan Avellaneda ha apuntat que aquest recull de cent retrats permet “incloure els noms més representatius i a la vegada oferir una mostra equilibrada quant a ocupacions, pensament i ideologia”. L’historiador ha detallat l’estructura de les presentacions dels personatges, on s’inclouen, a més del retrat i de les explicacions de caràcter artístic, informació sobre la seva biografia i sobre les ubicacions de Palma que porten el nom de cada fill il·lustre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt