Nova vida per a quatre profetes i dues sibil·les del desaparegut convent de Sant Domingo de Palma
El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, conjuntament amb el Bisbat de Mallorca, han presentat la restauració de les escultures de quatre profetes i dues sibil·les que es troben actualment a l’església de Sant Nicolau, a Palma. Es tracta d’unes peces del segle XVIII que pertanyien al convent de Sant de Domingo.
Les tasques de restauració d’aquest conjunt escultòric varen començar l’any 2017 i han tengut una durada de cinc anys. Ara, amb la restauració de l’escultura del profeta Jonàs i amb la homogeneïtzació de totes les figures, es dona per finalitzada la intervenció del conjunt.
La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, Bel Busquets ha declarat que «des del Consell tenim una línia d’actuació clara a favor de la recuperació del patrimoni de Mallorca. En aquest cas, un patrimoni escultòric que podria haver desaparegut després de l’enderrocament del convent de Sant Domingo i que ara,després de la restauració, podrà tornar a ser contemplat en un estat òptim a Sant Nicolau».
El conjunt, integrat per sis escultures lleugeres que representen dues sibil·les, tres profetes (Jeremies, Isaïes i Jonàs) i la imatge del Rei David, formava part d’una arquitectura efímera anomenada Casa Santa. Aquesta era muntada per custodiar el Santíssim la nit del Dijous al Divendres Sant a l’església del desaparegut convent de Sant Domingo.
A causa de l’enderrocament del convent, l’any 1837, les sis imatges es traslladaren a l’església parroquial de Sant Nicolau de Palma. Amb els anys el muntatge de la Casa Santa es va simplificar i el conjunt escultòric es va deixar d’exposar. Aquest fet va provocar que quedassin dipositades i oblidades a les voltes de l’església sense cap mesura de protecció. Així, amb el pas del temps, es varen anar deteriorant.
Són figures de mida gairebé humana i estan fetes de tela encolada, pintades després de color d’or i argent. Aquests materials fan possible la lleugeresa de les escultures i que es puguin moure fàcilment.
La restauració s’ha fet gràcies a part de la subvenció nominativa que concedeix el Departament de Cultura, Patrimoni i Política del Consell de Mallorca mitjançant la comissió mixta amb el Bisbat de Mallorca. Les figures restaurades romandran a l’església de Sant Nicolau fins al mes de gener, perquè es puguin visitar.