Palma adquireix els 3 milions de metres quadrats de Son Quint, que integren 45 quilòmetres de camins
El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha presentat avui l’acord adoptat per la Junta de Govern mitjançant el qual s’autoritza l’adquisició de la finca de Son Quint, un espai de 2.885.325 metres quadrats que, com ha destacat el primer regidor de Cort, presenta “un gran valor natural, patrimonial i paisatgístic”.
D’aquesta manera, Son Quint es converteix en la primera gran finca de titularitat municipal integrada a la Serra de Tramuntana.
La intenció d’adquirir Son Quint ja havia estat anunciada fa alguns mesos pel batle de Palma, amb l’objectiu, tal com ha recordat, que entràs a “formar part d’un dels projectes emblemàtics recollit al nostre programa de Govern, el Bosc Metropolità”, que, una vegada completat, implicarà l’habilitació de 45 quilòmetres de camins i altres conduccions i vies de comunicació.
En paraules de Jaime Martínez, a qui ha acompanyat durant la compareixença informativa el tinent de batle i regidor d’Urbanisme i Habitatge, Óscar Fidalgo, a partir d’avui, aquest projecte “ja és una realitat, que ha estat possible gràcies a la Llei de capitalitat, que ens permet disposar d’1,5 milions d’euros per a la compra de la finca i per a posar-la a disposició de tots els ciutadans de Palma”.
Punts d’interès
Son Quint és una finca que té la classificació d’ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) i AANP (Àrea Natural d’Especial Interès d’Alt Nivell de Protecció), i que acull importants valors patrimonials, etnològics, culturals, mediambientals i paisatgístics, entre els quals destaquen diversos jaciments (coves, mines, barraques, forns de calç), les antigues pedreres de Son Quint i punts d’interès, com ara el puig dels Revells, amb 380 metres d’altura i domini sobre els municipis de Calvià i Puigpunyent.
Per la finca discorre igualment el camí reial que unia Palma i Puigpunyent, que data del segle XIII i que forma part de la ruta de la Pedra en Sec, i converteix Son Quint en la porta d’entrada de Palma a la serra de Tramuntana.
La incorporació de Son Quint al patrimoni municipal suposa el punt de partida per a la configuració del Bosc Metropolità, que el batle ha definit com “un dels grans projectes transformadors per a la nostra ciutat, que permetrà a tots els ciutadans de Palma disposar d’un pulmó verd de més de quatre milions de metres quadrats”.
El desenvolupament d’aquesta superfície es realitzarà en diferents fases a curt, mitjà i llarg termini.
Les pedreres
Aquesta gran infraestructura integrarà zones verdes ja existents i incorporarà altres espais, com les pedreres de la Garrigueta i Can Rosselló, una vegada adquirides, així com diferents corredors que connectaran la zona urbana amb la muntanya.
D’aquesta manera, es crearà un anell verd que unirà Palma amb la serra de Tramuntana, la ruta de la Pedra en Sec i la ruta de l’Arxiduc Lluís Salvador, contribuint a la recuperació de zones degradades i a incrementar l’oferta d’itineraris de vianants i per a ciclistes.
Es tracta, seguint les explicacions de Martínez Llabrés, de “configurar un gran anell verd, que establirà un vincle entre la ciutat, la mar i la muntanya, aportant importants beneficis mediambientals i socials que incrementaran la qualitat de vida de tots els palmesans, facilitant-los l’accés a més zones verdes i millor connectades”.
Un bosc metropolità
Les àrees d’actuació previstes per a la configuració del Bosc Metropolità estan planificades a curt, mitjà i llarg termini i preveuen actuacions a diferents indrets:
– Bosc de Bellver i Son Berga, zona on es preveu la plantació de 1.400 arbres a finals d’any. En aquest àmbit, es realitzaran també inversions en el castell, que acollirà continguts relacionats amb la història de la ciutat, establint un nexe amb altres equipaments de Palma, com el Centre d’Interpretació de la plaça Major, les Torres del Temple, Can Serra i Can Balaguer.
– La recuperació de les cases del Retiro.
– La incorporació de Son Vida / Son Muntaner i de gran part de Son Puigdorfila com a pulmons verds a l’anell verd.
– Son Quint, amb la recuperació i posada en valor de tots els elements de valor històric, cultural, arqueològic i etnològic.
– Les pedreres de la Garrigueta i Can Rosselló, que una vegada adquirides es regeneraran i s’incorporaran al Bosc.
– Actuacions a la Falca Verda, amb la incorporació dels terrenys del Lluís Sitjar, on es construirà un pavelló esportiu, al Canòdrom i al Tirador, connectant el barri del Fortí i la zona de General Riera, i la regeneració de la Riera des del final del passeig de Mallorca en direcció al Fortí.
– Diversos corredors verds per tal de connectar la zona urbana al Pulmó Verd, creant una continuïtat espacial i mediambiental.