Ara llegint
Palma vol esdevenir més rural després de perdre el 85% de les explotacions agràries en 60 anys

Palma vol esdevenir més rural després de perdre el 85% de les explotacions agràries en 60 anys

En els darrers seixanta anys a Palma han desaparegut el 85% d’explotacions agràries i només queden en producció un terç de les hectàrees que es dedicaven a l’agricultura. Tan sols un de cada deu aliments que es consumeixen a Ciutat provenen dels seus voltants. Els pagesos que encara conreen a Palma avui en dia, estan en perill d’extinció, amenaçats per múltiples factors.

Ramon Perpinyà, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, i Nofre Fullana, director tècnic de l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) han present avui el projecte pilot de Banc de Terres, que es posa en marxa en el marc del projecte del Parc Agrari de Palma.

Aquesta iniciativa consisteix en una prova pilot de banc de terres que s’inicia aquesta tardor, una eina que té l’objectiu de facilitar el contacte entre propietaris de terra i persones que en cerquen per a iniciar un projecte agrari o ampliar la seva explotació.

Aquest projecte, a més de facilitar l’acord entre persones interessades, és una primera passa per a aturar l’abandonament de l’activitat agrària a Palma, on cada pam de terra té molt de valor. Es millora així la capacitat d’autoabastiment de tota la ciutadania i recuperam el nostre dret a triar com ens volem alimentar.

Contacte entre propietaris i pagesos

Podrà oferir terra tota aquella persona que tengui una propietat en sòl rústic al municipi de Palma, que vulgui que s’aprofiti per a l’activitat agrícola o ramadera per part d’una persona que s’inicia o bé que vulgui ampliar la seva explotació agrària. Cada propietari defineix quines opcions dona a les persones que puguin estar interessades en la terra que ofereix, però bàsicament són dues: la cessió d’ús i el lloguer.

Podrà demanar terra tota aquella persona que vulgui fer un aprofitament agrícola o ramader i no disposi de terra o no en tengui prou per a dur a terme el seu projecte agrari.

El Banc de Terres de Palma ofereix també un servei de mediació per a ajudar a establir acords entre propietaris i demandants. A més, l’Ajuntament ofereix dos cursos per als demandants el mes de novembre d’aquest 2022, impartits per APAEMA.

Per tal d’assegurar que aquesta iniciativa arriba a les persones que potencialment se’n puguin beneficiar, durant la primera setmana d’octubre es presentarà el projecte pilot de forma presencial a tres barris agrícoles de la ciutat: Son Sardina, Sant Jordi i Son Ferriol.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt