Ara llegint
Son Espases s’endinsa en una nova manera d’enfrontar el part amb un Centre de Naixements

Son Espases s’endinsa en una nova manera d’enfrontar el part amb un Centre de Naixements

Son Espases s'endinsa en una nova manera d'enfrontar el part amb un Centre de Naixements

El Govern Balear ha anunciat la creació a les cases de Son Espases Vell d’un nou Centre de Naixements, un complex format per tres habitacions individuals amb accés directe a l’exterior, la qual cosa beneficiarà les dones durant el procés del part, ja que en ocasions requereix hores i és necessari molt moviment per alleugerir les sensacions. Cada habitació tindrà una superfície de 33 metres quadrats i tendrà bany. 

Segons el projecte arquitectònic elaborat per l’UTE Soler Herrera Montis, el Centre de Naixements —envoltat d’una zona verda i orientat a la serra de Tramuntana— tindrà una entrada independent des del carrer, tal com estableixen els estàndards, i disposarà d’una via ràpida als serveis de suport de l’Hospital en cas de necessitat. L’objectiu és crear un continu entre la llar de la dona i el Centre mitjançant un entorn respectuós que transmeti seguretat, calidesa i serenitat. 

L’objectiu del Centre de Naixements és oferir a les dones amb gestacions de baix risc un model assistencial públic de continuïtat de cures liderat per comares durant l’embaràs, el part i el postpart, en un entorn segur extrahospitalari i que mantengui la dona i el seu nadó en el centre de les cures. 

En total, les instal·lacions tindran una superfície construïda de 822 metres quadrats repartits en dues plantes i en diferents espais per a l’acompanyament de la dona durant l’embaràs, el part i el postpart, i també del nounat fins que rebin l’alta. S’han dissenyat espais tan oberts com ha estat possible per facilitar la comunicació entre les famílies i els professionals, que convidaran a l’intercanvi d’experiències i inquietuds entre les famílies amb el mínim possible de barreres arquitectòniques. 

Per tal de garantir l’èxit d’aquest nou model, serà imprescindible la correcta continuïtat de les cures des de l’atenció primària, el Centre de Naixements i els serveis de suport de l’Hospital, de manera que la dona i la seva família percebin una comunicació fluïda entre tots.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presentat avui el projecte arquitectònic d’aquest nou Centre de Naixements de l’Hospital Universitari de Son Espases, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez. 

Armengol ha destacat que “no hi ha millor finalitat per a les cases de Son Espases Vell que una Casa de Naixements pionera a les Illes Balears i a Espanya, la qual cosa em fa sentir molt orgullosa perquè ens coneguin a tot l’Estat per garantir els drets de les dones a poder tenir un part de forma no medicalitzada, en un espai absolutament segur i ajudades per les comares”. 

La infraestructura, ha explicat Armengol, suposa 2’1 milions d’euros “d’inversió en present i en futur, que dona sortida al desig de moltes dones de tenir aquest part al gran tresor que tenim, la sanitat pública”. Tendrà un termini d’execució de 12 mesos. 

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assegurat que aquesta casa “serà una experiència que compta amb totes les garanties sanitàries en un procés que les matrones duran a terme de forma totalment natural”. 

A la presentació també hi han assistit el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino; el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pomar, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, entre altres autoritats 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt