Ara llegint
Calvià i la Mancomunitat del Pla demanen 11’8 milions d’euros per adaptar el cicle de l’aigua al canvi climàtic

Calvià i la Mancomunitat del Pla demanen 11’8 milions d’euros per adaptar el cicle de l’aigua al canvi climàtic

L’Ajuntament de Calvià, juntament amb la Mancomunitat Pla de Mallorca i Hidrobal, han presentat un projecte per digitalitzar i adaptar al canvi climàtic el cicle de l’aigua a Calvià i a 11 municipis del Pla de Mallorca. El projecte, anomenat e-AIGO, té un pressupost d’11,8 milions d’euros i opta a ajuts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, (PERTE) amb fons Next Generation.

Les Illes Balears són especialment vulnerables al canvi climàtic a causa de la insularitat, amb una exposició significativa a les sequeres i amb risc d’inundacions i impactes sobre les diferents infraestructures. Tot això afecta la ciutadania i, lògicament, també impacta en una indústria tan sensible i fonamental per a aquest territori com és el turisme.

La iniciativa pivota sobre la creació d’una plataforma digital, amb tecnologia avançada desenvolupada pel Grup Agbar (al qual pertany Hidrobal), que permet optimitzar la gestió del cicle integral de l’aigua i integra de manera holística totes les variables internes i externes, fet que facilita la capacitat de reacció davant d’episodis climàtics extrems com pluges torrencials. Així s’evitaran, per exemple, situacions de col•lapse i abocaments al medi ambient en els sistemes de sanejament quan hi ha precipitacions molt intenses. La posada en funcionament de la plataforma digital e-AIGO incrementarà la resiliència del sanejament en episodis climàtics mitjançant la identificació, l’enviament d’avisos i les alertes en escenaris extrems de pluges i inundacions.

L’altre eix de la proposta consisteix en l’adequació i la millora de les infraestructures de captació, abastament, sanejament i depuració mitjançant el desplegament de sensors, sistemes de telecontrol, la digitalització de les captacions i la creació d’un bessó digital (model virtual per a fer proves) de la planta depuradora. El projecte també contempla el desenvolupament de plans directors, plans d’optimització energètica i la instal•lació de plaques fotovoltaiques.

En concret, el projecte e-AIGO preveu 14 actuacions amb un pressupost d’11,8 milions d’euros, dels quals 5,6 contemplen actuacions a Calvià (51.567 habitants) i 6,2 als municipis de la Mancomunitat Pla de Mallorca (32.446 habitants). La previsió és arrencar-lo, si rep els fons del PERTE de digitalització del cicle urbà de l’aigua, al quart trimestre del 2023. El termini d’execució és de 24 mesos. L’àmbit d’actuació és el municipi de Calvià (incloent-hi els nuclis urbans que configuren el terme municipal) i 11 dels 14 municipis que configuren el Pla de Mallorca (Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca de Bonany).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt