Ara llegint
La revista “Es Saig” d’Algaida commemora l’edició del número 500

La revista “Es Saig” d’Algaida commemora l’edició del número 500

La revista "Es Saig" d'Algaida commemora l'edició del número 500

“Sense fer-ne comptes hem arribat al número 500. Més de 42 anys de feina, i d’il·lusions, i d’encerts i d’errors, i d’alegries i de decepcions, i sobretot de dedicació i de constància, separen les dues imatges”, expliquen els responsables de la revista d’Algaida “Es Saig” i il·lustren aquest missatge amb la primera portada del mes de desembre de 1980 i la darrera d’aquest mes de juliol de 2023.

Els seus responsables qualifiquen “Es Saig” com una “petita gran obra col·lectiva” i aprofiten l’ocasió per homenatjar totes les persones que han fet possible aquesta fita, amb un record especial “per a les que ja no són entre nosaltres”.

La revista “Es Saig” va emergir dins l’embolcall de la delegació de l’Obra Cultural Balear d’Algaida, “fruit de les inquietuds d’un grup de persones vinculades a la Parròquia, amb el rector Miquel Mulet, i a la candidatura d’Independents d’Algaida”, expliquen. Sorgí com a continuació d’unes circulars i suplements que s’enviaven cada mes a cadascun dels socis d’aquesta entitat, com altres publicacions germanes de la part forana de Malorca.

Va ser així com sorgí el “Bolletí de l’Obra Cultural d’Algaida”, seguint les directrius que marcava l’encara vigent Llei Fraga. El primer número va sortir el mes de desembre de 1980, i en foren els directors Francesc Antich (1980-1982), que després seria president del Govern Balear, i Delfí Mulet (1982-2002). Destaquen també la tasca de recerca i arxiu que feu Pere Mulet.

En llengua catalana

“Es Saig” és una de les publicacions dels municipis de Mallorca que sempre s’ha publicat íntegrament en llengua catalana. De fet, un dels propòsits de la publicació era i és la contribució a la difusió de la llengua catalana i la defensa de la cultura, el territori i la identitat pròpies de Mallorca, i d’Algaida, sense oblidar-se mai de Pina i de Randa.

A més, “Es Saig” és sòcia de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca des dels seus origens i actualment el seu representant, Rafel Puigserveix, presideix aquesta entitat.

A més, segons destaquen, _”podem dir amb orgull que no es finançam amb publicitat comercial, sinó que només acceptam la institucional. Una altra fita destacable”.

Actualment, s’imprimeix a l’empresa algaidins Clip Disseny, a qui també agraïm la seva col·laboració amb l’exposició, amb un tiratge de 400 exemplars cada mes.

Des de l’any 2003 s’encarrega de dirigir la publicació un consell de redacció integrat actualment per Joan Mulet, Gabriel Salas, Gabriel Sastre, Miquel Sastre, Miquel Serra, Rafel Puigserver i Jerònia Pou. La correcció lingüística és tasca de Víctor Mulet i Arnau Mulet. La maquetació i el disseny actual és a càrrec de Miquel Serra. De l’administració, se n’encarreguen els components de la Junta directiva de la Delegació a Algaida de l’Obra Cultural Balear. A més, des de maig de 2015 existeix aquesta versió en digital, que està coordinada per Rafel Puigserver.

Per commemorar l’edició número 500 d'”Es Saig”, a més de l’edició d’un monogràfic especial dedicat als cossiers, han inaugurat una exposició amb totes les portades d’aquestes més de quatre dècades, que fou inaugurada ahir mateix al pati de la Rectoria d’Algaida. La inauguració es va complementar amb la conferència del matemàtic, periodista i divulgador musical Pere Estelrich Massutí, qui impartí una xerrada amb el títol “500: molt més que un número”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt