Ara llegint
Presentació llibre “Cabrera del Paradís a l’Infern”

Presentació llibre “Cabrera del Paradís a l’Infern”

El doctor Mateu Riera Rullán va presentar ahir horabaixa, divendres, el seu llibre “Cabrera del paradís a l’infern” a l’auditori del centre d’interpretació del parc nacional de Cabrera a Sa Colònia de Sant Jordi. En el mateix es presenten els descobriments efectuats en les campanyes arqueològiques realitzades entre 2016 i 2020 amb especial atenció a dos períodes; la del monestir que va ocupar l’illa entre els segles V i VIII i la de l’empresonament de les tropes napoleòniques derrotades a Bailèn entre el 1809 i el 1814.

La directora-conservadora del parc nacional Marítim-terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, Maria Francesca López Cortés, va donar la benvinguda al nombrós públic assistent enquadrant la presentació en el cicle de conferències organitzat pel Parc. Mossèn Francesc Vicens, vicari episcopal per al Patrimoni Històric i Cultural i participant en algunes de les campanyes d’excavació, va glossar les oportunitats que la publicació oferia per donar llum a alguns capítols força desconeguts de la vida monacal a la nostra geografia.

L’obra proposa que el monacat cristià dels segles V al VIII dC convertí Cabrera en una illa santa. En la mateixa haurien coexistit dos tipus d’assentaments monàstics corresponents a un cenobi – situat al Pla de Ses Figueres- i diversos ermitoris –Clot des Guix i Conillera entre d’altres- per conformar una estructura comunicada amb el Pròxim Orient i amb una enorme capacitat econòmica. Tot fruit d’un cristianisme molt antic amb elements comuns a tota la conca mediterrània i, pràcticament, d’un extrem a l’altre de la cristiandat.

Portada del llibre Cabrera, del Paradís a l’infern

Els presoners francesos que varen patir captiveri en l’illa construïren les seves barraques precisament damunt les restes del cenobi, reaprofitant part important dels seus materials i estructures. El lloc, humorísticament anomenat per ells com a Palais Royal, presenta un extraordinari bon estat de conservació. S’han pogut recuperar estris de cuina i altres materials pràcticament intactes a causa de l’incendi que –provocat pels mateixos reclusos- segui a la notícia del seu alliberament.

L’exemplar ha estat editat per Documenta Balear en la seva col·lecció Arbre de Mar amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics. En les seves 322 pàgines es fa una descripció del treball d’excavació i la interpretació dels diferents materials trobats com ara monedes, ceràmica, vidre, elements lítics i elements metàl·lics. Només una petita part de l’extensió del jaciment principal ha estat excavada i museïtzada, especialment un conjunt de barraques dels presoners i la factoria de salaons. El llibre compte amb mapes, croquis, descripcions de plantes, fotografies en color i algunes recreacions idealitzades aportades per Enric R. Backman i Miquel Tries.

Sala d’actes Centre Interpretació Cabrera

En l’actualitat Mateu Riera és professor associat de l’àrea d’Història Medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona, professor de la Facultat Antoni Gaudí i investigador adscrit a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. És arqueòleg professional des de 1996.

El doctor Mateu Riera Rullán va tenir paraules d’agraïment per la presència de Magdalena Riera Frau i un record especial pel recentment finat Antoni Vallespir i Bonet al que va definir com “un gran amic i amant de l’arqueologia” i a qui està dedicada l’obra. Va finalitzar agraint a totes les institucions la seva col·laboració i destacà la feina dels voluntaris, personal i funcionaris del parc i tantes altres persones que de forma altruista i desinteressada, han fet possible aquest projecte de recerca científica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt