Ara llegint
El Consell anuncia la creació d’un Centre d’Arqueologia de Mallorca a tocar de la ciutat romana de Pol·lèntia

El Consell anuncia la creació d’un Centre d’Arqueologia de Mallorca a tocar de la ciutat romana de Pol·lèntia

El Consell anuncia la creació d'un Centre d'Arqueologia de Mallorca a tocar de la ciutat romana de Pol·lèntia

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, han anunciat avui la creació del Centre d’Arqueologia de Mallorca, que estarà situat a Sa Tanca de Can Domènech d’Alcúdia, al costat de la ciutat romana de Pol·lèntia.

El centre pretén donar acollida i visibilitat a tots els objectes que s’han descobert als jaciments arqueològics de l’illa i que ara es troben emmagatzemats. A més, el Centre d’Arqueologia de Mallorca posarà a disposició dels investigadors sales polivalents equipades perquè puguin dur a terme la seva feina de la manera més professional possible. 

D’aquesta manera, ha explicat Llorenç Galmés, es mostra el seu compromís de “rehabilitar, conservar i difondre la nostra cultura i patrimoni” i es podrà “centralitzar tota l’activitat arqueològica de l’illa per donar-la a conèixer a tots els mallorquins i visitants”. Tot això, ha insistit, mentre es donarà suport als arqueòlegs de l’illa. 

Material ocult

El president del Consell de Mallorca també ha criticat que, des de fa anys, “milers i milers d’objectes que s’han trobat a jaciments de l’illa i que tenen un gran valor patrimonial estan guardats a Son Tous”. Ha posat com a exemple les 300 àmfores i peces arqueològiques que es varen recuperar del vaixell romà de Ses Fontanelles, però n’hi ha unes 40.000 en total de diferents jaciments de l’illa.

Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha aprofitat per denunciar la deixadesa que ha patit Sa Tanca de Can Domènech des que es va adquirir per part de l’anterior equip de govern: “Dos anys sense cap projecte, sense cap tipus de vigilància i, ara, amb okupació”. Ha lamentat que “no s’ha trobat amb cap avenç en aquest sentit, tot i que l’anterior equip de govern va prometre la creació d’un Centre d’Arqueologia Subaquàtica a Sa Tanca de Can Domènech”.

Visita a Pollentia 

El nou equip de govern del Consell de Mallorca ha visitat també avui matí la Ciutat Romana de Pol·lèntia, on els directors de les excavacions Miguel Àngel Cau i Catalina Mas els han mostrat algunes de les troballes més recents: peces de ceràmica itàlica, monedes, i fins i tot una cisterna romana de gran capacitat que ara s’està estudiant.

A l’acte també hi ha assistit el director insular de Patrimoni, Ramón Martín, qui ha destacat la importància de “recopilar, estudiar i mostrar a la ciutadania totes les joies arqueològiques que hi ha a Mallorca”. A més, la batlessa d’Alcúdia, Fina Linares, i regidora de Patrimoni del municipi, Margalida Ferriol, han agraït que es duguin a terme aquests tipus de projectes que contribuiran a desestacionalitzar l’activitat turística del poble.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt