Ara llegint
Endesa, GOB i Govern presenten les millores introduïdes a s’Albufera per millorar l’hàbitat de les aus

Endesa, GOB i Govern presenten les millores introduïdes a s’Albufera per millorar l’hàbitat de les aus

L’any 2019, Endesa va crear una llacuna d’aigües fondes a la finca des Forcadet de 30 hectàrees de superfície situada dins el Parc Natural de l’Albufera de Mallorca, que va ser objecte de la signatura d’un Acord de Custòdia del Territori (ACT). Un acord signat per la Conselleria de Medi Ambient, Endesa i el GOB.

En aquell ACT, que té com a objectiu principal la millora de l’estat de conservació de les espècies i la restauració ecològica dels hàbitats presents, es marcaren tota una sèrie d’actuacions i projectes a realitzar, entre els quals destacaven la creació, per dragat, d’una gran llacuna d’aigües fondes i la ubicació d’una plataforma elevada d’observació de fauna, que formaria part de l’itinerari públic que discorre per aquella zona.

La llacuna es va començar a dragar en els darrers mesos del 2018, i dins el 2019 es va crear una gran llacuna de poc més de 4 hectàrees de superfície i amb una fondària mitjana superior d’un metre. S’han retirat més de 50.000 metres cúbics de sediments, que han estat dipositats als voltants de la llacuna en forma d’amplis dics. En aquests dics està previst sembrar-hi oms resistents a la grafiosi, polls blancs i altres plantes pròpies dels boscos de ribera, i d’aquesta manera contribuir a la conservació d’aquest hàbitat tan singular i a una millora del paisatge.

Durant una visita realitzada ahir mateix, Manuel Suárez, responsable de l’àrea d’ornitologia del GOB i Antoni Muñoz, responsable de l’àrea de Conservació del GOB, han explicat a Llorenç Mas, director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, i Martí Ribas, director general d’Endesa a les Illes Balears, les diferents actuacions que ha duit a terme el GOB com a Entitat de Custòdia del Territori, entre les quals s’han de destacar:

• Activitats de voluntariat ambiental. Amb la col·laboració del Parc Natural es van fer dues activitats de sembra d’arbres a la zona on es va posar el material que es va treure per fer la llacuna. En una primera fase es van sembrar polls (Populus alba) i en una segona tamarells (Tamarix sp).

• Activitats de sensibilització i educació ambiental. S’han fet dues activitats principals en aquest sentit, una sortida ornitològica que va recórrer tot el Camí dels Polls, i l’altra, cap a la torre d’observació des Forcadet per fer una segona activitat ornitològica que consistia en veure les aus de la zona i esperar a l’arribada dels estornells (Sturnus vulgaris) que, en grans esbarts, van a dormir als voltants.

• Activitats de seguiment de la biodiversitat. S’ha fet una estació d’anellament d’esforç constant per a la captura i seguiment de les aus de Es Forcadet. Aquesta estació ha entrat a formar part del projecte EMAN de la Societat de Ciències Aranzadi, per a la monitorització de les espècies nidificants juntament amb una xarxa d’estacions a diferents llocs d’Espanya.

També s’han fet jornades a l’hivern i s’espera que aviat les dades entraran a formar part al projecte EMAI, projecte per a la monitorització de les aus hivernants.

Durant aquest temps s’han anellat 243 aus de 21 espècies diferents, destacant les aus pròpies d’aquest hàbitat com són la buscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), la buscarla grossa (Acrocephalus arundinaceus), la blaveta (Luscinia svecica) i dues espècies molt interessants i amenaçades com són la buscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon) i l’hortolà de canyet (Emberiza schoeniclus ssp witherbyi.

La llacuna i la torre d’observació

El projecte es va dur a terme per Endesa amb col·laboració de la direcció del Parc Natural, sent l’equip de la Central qui s’ha encarregat tant de la promoció del projecte amb el parc Natural com de l’obtenció dels permisos mediambientals necessaris, i de l’enginyeria, disseny i construcció de la llacuna.

La llacuna està connectada a tota una sèrie de sèquies i canals (el més llarg d’ells es va dragar l’any 2016), el que possibilita que les aigües de la llacuna es renovin de manera adequada i permetin així una major presència de flora i fauna aquàtiques. De fet, ja durant els primers mesos que va durar el dragat s’hi van poder contemplar moltes espècies (fotges, collblaus, corpetasses, gallfavers…), i fins i tot s’hi detectà l’espinós, un petit peix d’aigua dolça que únicament es troba present a certs indrets de l’albufera que compten amb aigües de molt bona qualitat, i que per tant es troba amenaçat.

Hi ha la previsió que aquesta llacuna costanera d’aigües fondes (hàbitat 1150, de conservació preferent a nivell europeu) passi a convertir-se en un dels millors llocs de l’albufera per a l’observació de nombroses aus aquàtiques, com ara setmesons, soterins, corpetasses, fotges, collblaus, grisetes, moretons, becvermells, arners, àguiles peixateres, fumarells, agrons, etc. També es convertirà en un bon lloc d’alimentació de Myotis capaccinii i altres ratapinyades protegides, anguiles, mújols, espinosos, granots, tortugues d’aigua i gran quantitat d’invertebrats aquàtics, contribuint així a la millora de les poblacions de totes aquestes espècies.

A més, s’espera que aquesta llacuna pugui rebre aviat les aigües provinents de les Fonts Ufanes, gràcies a una derivació contemplada en un projecte que compta amb finançament del Fons per al Turisme Sostenible, i així contribuirà a la millora de l’estat hídric de tota la cara oest de l’albufera, i d’alguns dels seus hàbitats com ara el dels mansegars (hàbitat 7210, de conservació preferent).

Es tracta, en definitiva, d’una actuació que s’espera que tingui molts efectes positius en els hàbitats i les espècies de l’Albufera de Mallorca, i que contribuirà també a augmentar l’oferta de visita i gaudi públic de l’espai protegit, ja que compta amb una plataforma elevada d’observació de fauna que possibilita també una contemplació pausada del paisatge albuferer, excepcional i tan característic d’aquest indret.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt