Ara llegint
Preocupant descens del 44% del nombre d’ocells que visiten l’Illa de l’Aire

Preocupant descens del 44% del nombre d’ocells que visiten l’Illa de l’Aire

La campanya d’anellament d’ocells per a l’Estudi de la migració prenupcial a l’Illa de l’Aire, duit a terme per la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), amb el suport de Menorca Preservation, mostra una baixada generalitzada del nombre d’ocells anellats, així com del nombre d’espècies registrades, durant aquesta migració.

Així, els resultats globals d’anellaments indiquen una disminució de més del 44% en relació a la mitjana de captures històriques de l’estudi, a tres dies de concloure el treball de camp, que porta desenvolupant-se en les mateixes condicions i metodologia des de l’any 1995.

Els experts adverteixen que no poden treure conclusions globals basant-se solament en les dades d’aquesta campanya i sense tenir en compte altres estacions d’estudi situades en els diferents punts clau de la travessia migratòria d’aquests ocells. Així i tot, sospiten que els efectes del canvi climàtic podrien ser l’origen d’aquest declivi de captures.

L’escassetat de pluges a la tardor en l’àrea del Sahel (zona d’hivernada de la majoria d’ocells passeriformes nidificants a Europa) i l’onada de calor de finals d’hivern en la mateixa zona, amb rècords de temperatura molt significatius, sembla que podrien ser algunes de les principals causes d’aquesta important baixada de captures.

Per això, els experts consideren essencial protegir i preservar les petites illes del Mediterrani, com l’illa de l’Aire, com “a llocs importantíssims” per a la conservació dels petits ocells migradors, així com continuar finançant aquest tipus d’estudis, per a tenir dades pròpies i riguroses a l’hora de fer un seguiment dels possibles efectes del canvi climàtic en aquest entorn natural tan important per a la supervivència de moltes d’aquestes espècies.

Els anellaments d’ocells migrants presaharians, els que més han disminuït

El rupit (Erithacus rubecula) -94,9 %, l’ull de bou comú (Phylloscopus collybita) -50,9% o el busqueret de capell (Sylvia atricapilla) -70,9%, són les tres espècies més abundants i representatives d’aquest grup de migrants. No obstant això, enguany s’han anellat molt per davall de la mitjana dels números històrics (1995-2024).

Aquests ocells migren des del nord i centre d’Europa a l’àrea Mediterrània i nord d’Àfrica (sense arribar a travessar el desert del Sàhara) i, malgrat que el número d’anellaments d’aquest grup d’ocells, migració que es produeix bàsicament durant el mes de març, podria comportar algunes variacions per la data de començament de la nostra campanya, els experts mai havien registrat uns resultats tan baixos.

Les espècies transaharianas també han mostrat un descens important

Segons expliquen des de la Societat Ornitològica de Menorca, aquests ocells migren del continent europeu fins més enllà del desert del Sàhara, en alguns casos arribant fins a Sud-àfrica, constitueixen el grup d’ocells principal objectiu d’aquest Estudi. El 61% de les captures totals de l’Estudi des del seu inici el conformen les captures de l’ull de bou de passa (Phylloscopus trochilus) -43,5%, la coa-roja (Phoenicurus phoenicurus) -30,7%, el rossinyol (Luscinia megarhynchos) -37,3%, el busqueret de garriga* (Curruca cantillans, Curruca subalpina i Curruca iberiae) -43,9% i el busqueret d’abatzer (Curruca communis) -48,7%

El menjamosques negre (Ficedula hypoleuca) +24,3% i el menjamosques gris* (Muscicapa striata/tyrrhenica) +37%, són les dues úniques espècies considerades abundants dins de l’estudi que s’han situat clarament per sobre de la mitjana històrica, sempre amb dades del dia 12 de maig, tres dies abans d’acabar la campanya.

Una nova espècie registrada i dues espècies rares anellades

La mallerenga blava (Cyanistes caeruleus), una espècie molt comuna en la península i que fins i tot cria a Mallorca, s’ha observat i anellat per primera vegada a Menorca gràcies a la campanya d’enguany, significant una nova espècie per l’avifauna menorquina, segons han destacat.

D’altra banda, també s’han anellat dues espècies considerades rares a l’Estat espanyol: el busqueret xerraire (Curruca curruca) i el menjamosques de collar (Ficedula albicollis), dels quals s’han anellat 13 exemplars, 11 dels quals en un mateix dia. L’Estudi només comptava amb 13 exemplars anellats fins a data d’avui, des del 1995, essent aquest un dels fets més destacats de la campanya d’aquest 2024.

L’Estudi de la Migració prenupcial a l’Illa de l’Aire (1995-2024)

L’Estudi de la migració prenupcial a l’Illa de l’Aire es ve desenvolupant des de 1995 en les mateixes dates i amb la mateixa metodologia de treball. Actualment, el total de primeres captures, comptant les dades d’enguany, se situa en més de 90.000, repartides en un total de 117 espècies diferents catalogades.

La campanya d’enguany ha constat de 45 dies de treball i han participat 26 experts ornitòlegs, entre investigadors i voluntaris. A més, aquesta edició ha comptat amb el finançament de Menorca Preservation, així com el suport de l’Ajuntament de Sant Lluís i la col·laboració de MERAK Diving, quant al transport es refereix, i també la inestimable col·laboració de l’Autoritat Portuària de Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt