Ara llegint
Inca redacta el segon Pla d’Igualtat per contribuir a “l’eliminació dels desequilibris”

Inca redacta el segon Pla d’Igualtat per contribuir a “l’eliminació dels desequilibris”

L’Ajuntament d’Inca ha redactat el segon Pla d’Igualtat del consistori, el qual es desenvoluparà entre fins a l’any 2025. «L’Ajuntament és una institució molt pròxima a la ciutadania i constitueix, per tant, un marc exemplar per dissenyar i implementar accions que fomentin la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes», ha explicat el batle de la ciutat, Virgilio Moreno. 

Per la seva part, la regidora d’Igualtat, Antònia Maria Sabater, ha destacat que «amb aquest II Pla d’Igualtat de l’Ajuntament d’Inca pretenem donar un impuls i una passa més que ens permeti avançar cap a la igualtat real i efectiva entre dones i homes. Per aconseguir-ho des de les institucions públiques hem de mantenir una vigilància constant i una promoció molt activa.»

Així doncs, el II Pla d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament d’Inca 2021-2025 inclou tot un seguit d’objectius, mesures i accions a desenvolupar per totes les àrees i persones que conformen el consistori. D’aquesta manera, es pretén, no només complir les lleis, sinó donar una passa més enllà i fer una aposta en ferm per contribuir a l’eliminació dels desequilibris que impedeixen l’avanç en igualtat de condicions. 

Per poder redactar aquest pla, prèviament s’ha dut a terme una profunda anàlisi per detectar i poder corregir i eliminar aquells obstacles que impedeixin la igualtat efectiva, aplicant la perspectiva de gènere a tots els àmbits de l’administració local: econòmic, laboral, social, cultural, artístic, polític,… D’aquesta manera, la realització d’aquesta diagnosi va permetre establir la realitat concreta de la situació de dones i homes a l’Ajuntament d’Inca en relació amb la igualtat de tracte i oportunitats, així com la identificació de les bretxes de desigualtat i discriminació existents entre les unes i els altres i la determinació dels factors o de les condicions que les propicien. 

Per dur a terme aquesta avaluació prèvia des de l’àrea d’Igualtat es varen mantenir reunions amb el personal del consistori i els regidors i regidores de l’Ajuntament per detectar les necessitats i reptes de cada àrea. A més a més, es va posar també en marxa un procès participatiu per conèixer l’opinió de la ciutadania i descobrir de primera mà com els agradaria que fos la ciutat. 

Així mateix, finalment s’ha presentat també l’esborrany del pla a tots els departaments municipals i grups polítics, els quals han pogut fer suggeriments i proposar modificacions. «Per aconseguir desenvolupar aquest pla amb èxit i seguir avançant cap a la igualtat és necessària la implicació de tots i totes. Per tant, és necessari que hi estiguem d’acord i acceptem el compromís de dur-lo a terme.», assenyala Sabater. 

Entre els objectius estratègics que estableix el II Pla d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament d’Inca 2021-2025 es troba, entre altres, institucionalitzar la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes com a principi bàsic i transversal de l’organització; garantir la implementació de la perspectiva de gènere en la gestió de persones, vetllant per tal que tots els processos garanteixin la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes; i garantir la igualtat retributiva entre dones i homes millorant el control dels factors que poden generar discriminacions directes o indirectes entre dones i homes; i consolidar una política de conciliació de la vida laboral, personal i familiar a l’Ajuntament que garanteixi un gaudir igualitari per a dones i homes, i que no penalitzi les dones. 

D’altra banda, el document defineix també com a objectiu institucionalitzar pràctiques inclusives i no sexistes en l’ús del llenguatge i les imatges, formals i informals, a tota l’organització; així com garantir un entorn saludable i lliure de riscos per a dones i homes, a partir de la implantació d’una estratègia de prevenció de riscos laborals i de vigilància de la salut que incorpori la perspectiva de gènere, a més de garantir un entorn laboral lliure de qualsevol manifestació d’assetjament sexual o per raó de sexe a partir de la generació d’una cultura de respecte de la igualtat i la implantació dels instruments necessaris. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt