Ara llegint
Les plaques sobre l’Ajuntament i el Centre de Dia de Campanet aportaran energia a 24 llars i 5 empreses

Les plaques sobre l’Ajuntament i el Centre de Dia de Campanet aportaran energia a 24 llars i 5 empreses

El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, va ser l’encarregat, ahir horabaixa de presentar als veïnats de Campanet (Mallorca) i a la seva batlessa, Rosa Maria Bestard, la convocatòria d’adhesió als primers projectes d’autoconsum compartit del municipi, que permetran abaratir la factura de la llum de fins a 24 llars i cinc empreses, a més del mateix Ajuntament.

Els projectes s’ubicaran sobre el Centre de Dia i l’edifici de l’Ajuntament i generaran un total d’11,88 kW cadascun, sumaran un total de 23,76 kW. D’aquesta potència, 6,76 kW abastiran les instal·lacions municipals, obrint-se els 17 kW restants a consums particulars o d’empreses del municipi a través d’un procediment públic d’inscripció. 

El projecte sorgeix de la col·laboració entre l’IBE i l’Ajuntament de Campanet, que ha cedit la coberta dels dos espais, ja disposava dels projectes redactats.

Aquest procediment públic d’inscripció estarà obert entre el 15 i el 30 de juny, i permetrà seleccionar els particulars i les empreses que podran consumir l’electricitat de la instal·lació fotovoltaica per un període d’un any prorrogable fins a quatre, moment en què s’obriria una nova convocatòria. A més, es treballarà amb l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament perquè famílies de col·lectius vulnerables es puguin beneficiar dels avantatges socials d’aquest projecte.

La inversió de l’IBE en el projecte de Campanet s’eleva a 28.034,80 euros més IVA, que permetran un estalvi net de 275€ anual en la factura elèctrica de cadascun dels consumidors associats. Alhora, es calcula que les dues instal·lacions reduira les emissions de CO2 en 26.646,8 kg l’any. 

L’execució de les dues instal·lacions està ja adjudicada, havent sigut l’empresa Efiwatt (Eficiencia y Sol, SL), l’escollida per al desenvolupament de les dues instal·lacions. S’espera que abans de finals d’estiu les plaques puguin estar instal·lades.

En paraules del director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, gràcies a aquest tipus d’instal·lació «la democratització de l’energia passa de les paraules als fets. L’emergència energètica que vivim fan que aquests tipus de projectes agafin encara més valor, ja que ens proporciona una sobirania energètica front l’exterior. I no només això, sinó que contribuïm a la descarbonització de les Illes, fet que ens ajudarà a adaptar-nos millor als efectes del canvi climàtic i a la seva mitigació. Hem tingut una gran resposta ciutadana a tots els municipis on hem anat, i segur que Campanet serà també exemple d’un poble que vol ser més eficient energèticament i contribuir al procés de descarbonització de Mallorca».

A més, ha dit Rosa, aquests projectes d’autoconsum compartit «tenen també uns beneficis socials, ja que la gent que podrà accedir a aquesta energia neta, produïda per plaques solars veurà una baixada en la seva factura de la llum».

Finalment, ha destacat que «en el procés d’adhesió d’aquesta convocatòria tindran prioritat les persones que es trobin en una situació de vulnerabilitat». Així mateix, Rosa ha tornat a fer una crida a ajuntaments i consells perquè cedeixin espais a l’IBE per tal de poder realitzar projectes d’aquest tipus, «perquè aquest és un programa que es vol expandir en els pròxims anys i arribar al màxim de municipis possibles».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt