Set municipis de Mallorca s’agermanen per la seva relació amb la fabricació de vidre i el reciclatge
Set municipis de Mallorca -Algaida, Alcúdia, Bunyola, Campanet, Esporles, Manacor i Palma- han escenificat avui la seva unió a la xarxa “Municipis Agermanats pel Vidre” que té com a objectius retre homenatge a les localitats que han estat històricament lligats al vidre i potenciar el foment i la millora de la recollida selectiva d’envasos de vidre amb la finalitat de preservar la circularitat i contribuir a la lluita contra l’emergència climàtica.
El conseller de Medi Ambient i Territori, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, el gerent d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, i el representant de l’Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre (ANAREVI), Manuel Cubero, han entregat la clau de vidre reciclat als set municipis de Mallorca que s’han unit a la xarxa.
Mir ha felicitat els set ajuntaments i ha destacat «la necessitat de visibilitzar iniciatives com les que avui presentam per posar en valor no només el reciclatge del vidre sinó també la seva reutilització, un dels pilars per poder anar reduint els residus que produïm i la petjada que deixam sobre el planeta».
L’adhesió a aquesta iniciativa és simbòlica i tots els municipis que s’hi sumen manifesten i reconeixen la importància del material i donen suport a l’Any Internacional del Vidre, declarat per la ONU per a 2022. Al llarg d’aquest any, se sumaran a la campanya un total de 50 municipis d’onze comunitats autònomes.
L’existència de tallers artesanals dedicats a la fabricació de vidre o plantes de reciclatge de residus d’envasos de vidre, així com la contribució a la divulgació cultural d’aquest són alguns dels motius que comparteixen els municipis ‘agermanats’ de les Illes Balears. Per localitats, el més destacable de cadascuna és:
• Algaida: Té la fàbrica Gordiola de vidre bufat i artesania vidriera, que es va fundar el 1719. La tècnica del vidre bufat que es realitza a aquesta fàbrica és Patrimoni Cultural Inmaterial.
A més, la ciutadania d’Algaida destaca per la seva alta conscienciació sobre el reciclatge de vidre, ja que cada ciutadà va depositar al contenidor verd 38,9 kg. d’envasos d’aquest material.
• Alcúdia: És la seu social de TMA Recicla, una de les companyies dedicada a la recollida i tractament de residus d’envasos de vidre. En aquest sentit, cal destacar que aquest indicador arriba, al municipi, a una mitjana de 34,6 kg d’envasos de vidre depositats al contenidor per càpita.
• Bunyola: Aquest municipi compta amb la planta de reciclatge de vidre de l’empresa TMA Recicla, una companyia que recull, transporta, neteja i tracta els residus d’envasos de vidre de totes les illes.
La ciutadania de Bunyola va reciclar en 2021 una mitjana de 30,3 kg d’envasos de vidre.
• Campanet: Al poble s’hi troba Menestralia, un forn de vidre fundat en 1965 que elabora cristalleries, llums i peces d’ornamentació. La ciutadania del municipi a reciclat durant 2021 una mitjana de 24,5 kg de vidre per habitant.
• Esporles: Aquesta localitat compta amb la fàbrica de vidre Lafiore Vidrio Artístico, que va ser fundada el 1964 i està especialitzada en l’artesania del vidre bufat.
El municipi té una mitjana de reciclatge d’envasos de vidre de 26,2 kg per cada ciutadà.
• Manacor: En aquest municipi s’hi troba la Cristalleria Matamalas. Aquesta empresa familiar, fundada en1981, està especialitzada en vidres i fabricació de vidre de càmera, vidre tallat i vidre fos.
A més, la ciutat compta amb el Museu d’Història de Manacor, on s’hi poden veure diferents peces que expliquen la història del municipi. Els objectes de vidre més antics al museu provenen de l’època posttalaiòtica.
La ciutadania de Manacor ha reciclat, durant 2021, 21,6 kg d’envasos de vidre.
• Palma: Compta amb la cristalleria artística Fiol, que fabrica i restaura vidrieres emplomades des de 1964. Al seu taller s’hi han confeccionat més de 10.000 vitralls emplomats que segueixen el mateix procés de fabricació que se seguia a l’Edat Mitjana. Entre els seus treballs destaca la restauració de diversos finestrals de la Seu, la restauració de vitralls i lucernari del Parlament de les Illes Balears i altres vitralls d’edificis religiosos.
En matèria de reciclatge d’envasos de vidre, Palma, amb 21 kg d’envasos de vidre per habitant, se situa entre les 10 capitals més recicladores i incrementa la recollida selectiva d’envasos d’aquest material en un 14%.
La iniciativa ha estat fruit de la col·laboració entre Ecovidrio, l’Associació de Fabricants d’Envasos de Vidre (ANFEVI), ANREVI, el Consell Superior d’Investigacions Cient´fiques (CSIC) i amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. L’acte ha comptat també amb la presència de la responsable de Gordiola, Marisa Aldeguer, i representants dels ajuntaments de Palma, Bunyola, Alcúdia, Algaida, Esporles, Campanet i Manacor.