Ara llegint
Un projecte per ofegar la canya invasora i restaurar el bosc de ribera a s’Albufera

Un projecte per ofegar la canya invasora i restaurar el bosc de ribera a s’Albufera

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca es sotmet aquests dies a unes tasques de restauració del bosc de ribera a la zona del Pont de Ferro. Aquests dies s’han començat a estendre cobertures plàstiques opaques als costats del torrent on, prèviament, es va executar una crema prescrita de la canya invasora (Arundo donax).

La malla negra quedarà instal·lada fins a finals d’estiu de l’any 2023 amb l’objectiu que l’absència de llum desbarati el desenvolupament dels rizomes que, tot i estar cremats, podrien rebrotar en unes condicions adequades. El rizoma tapat esgota les reserves, no pot sintetitzar fotoassimilats i mor per falta de llum. Les arrels de la canya formen un tapís allà on creixen que impedeix que creixin altres plantes pròpies, en aquest cas, d’una zona humida, la qual cosa en dificulta l’eliminació.

El projecte és una prova pilot executada en prop de 6.000 metres quadrats. La primera fase de restauració del bosc de ribera consistí en la crema controlada de canya, i posteriorment, es procedí a retirar els residus tapats fins llavors per la vegetació. El projecte compta amb un pressupost de 180.000€ i ha estat finançat pel pla PIMA Adapta-Ecosistemas, del Ministeri per a la Transició Ecològica. La pretensió és afavorir la circulació de l’aigua dolça cap a la zona humida per tal de millorar l’estat ecològic d’aquest espai natural protegit.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha posat avui en relleu totes les passes fetes fins ara, ja que l’eliminació de la canya «ajudarà a enriquir de nou l’ecosistema i tota la fauna associada de la zona humida més important d’aquesta illa» A més, ha destacat la importància de «reduir la càrrega vegetal en aquest indret, una actuació clau per prevenir incendis forestals».

La Unió internacional per a la conservació de la natura (IUCN) considera la canya com una de les 100 espècies animals o plantes més perilloses per la capacitat d’invasió i alteració dels hàbitats que colonitza. Els rizomes d’aquesta planta poden créixer mig metre cada any i produeix una competència per l’espai i els recursos amb espècies pròpies.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt