Ara llegint
Acampada il·legal a l’Illot d’en Sales (Calvià)

Acampada il·legal a l’Illot d’en Sales (Calvià)

Un grup d’estrangers va acampar el passat dijous dia 9 a l’Illa d’en Sales vulnerant la normativa vigent i posant en perill un jaciment arqueològic i la flora i fauna del lloc.

Els primers visitants de la Plata de L’Oratori observaren sorpresos com una tenda de campanya coronava la part superior d’aquest illot. Un grup de persones – com a mínim tres- s’havien instal·lat en la mateixa després d’arribar el dia anterior en un conjunt de piragües de color cel. Es va avisar telefònicament de la seva presència a la Guàrdia Civil. Aquesta, constatant que es tractava d’una irregularitat, indica que farien arribar una patrulla. Tres hores més tard, i després de no comparèixer, es va advertir a la Policia Local de Calvià. Aquesta expressà que no farien res per no estar dins les seves competències.

Un veïnat va anar nedant fins a l’illot per advertir als inesperats visitants. Tres homes estaven fora de la tenda de campanya i possiblement altres hi eren dintre de l’habitacle. Simularen no entendre el que els hi deien. Els advertí que l’acampada lliure està prohibida i que, a més, s’havien instal·lat a un lloc d’alt valor ecològic i patrimonial. Quan finalment foren interpel·lats en anglès, contestaren que el visitant “No era ningú per dir res.” Poc temps més tard mogueren la tenda de campanya a una zona més baixa per no ser vists amb tanta facilitat des de la distància. L’endemà abandonaren el lloc. La seva nacionalitat d’origen es desconeix.

Vista ampliada del lloc os es va fer l’acampada.

Els veïns i residents comenten que estan farts de l’incivisme i males formes que s’han estès entre els visitants d’aquest lloc de la costa calvianera. Botelles de vidre, brutor, motocicletes i vehicles, excrements d’animals són habituals troballes en aquesta petita platja. Aquest incident és un més. En la seva opinió és el més cridaner i visible.

L’Illa d’en Sales és un illot situat davant Portals Nous al municipi de Calvià. Té una extensió de 8.750 m², un perímetre de 460 m i una cota màxima de 18 metres. És un lloc escarpat accessible només per la cara nord a on una petita cala d’arena i pedres ho permeten.

L’acampada i bivac als espais natural requereixen autorització de la Conselleria de Medi Ambient i de la propietat.

L’entitat ecologista GOB ha advertit reiteradament que accedir als illots posa en perill la seva biodiversitat. Insisteix a demanar que no s’hi vaig a aquests espais naturals. Voldria que la Conselleria de Medi Ambient doti als illots del nivell de protecció i vigilància suficients. Segons el GOB a les Balears hi ha actualment 149 illots, on conviuen plantes vasculars i fauna terrestre, com les sargantanes, però també diverses espècies d’aus marines, que utilitzen aquests espais per descansar o, fins i tot, per reproduir-se. En alguns casos en aquests petits espais viuen espècies úniques al món.

Vista de la tenda de capanya i el moment.

L’illot d’en Sales, lloc d’interès arqueològic

S’han trobat i identificat una quantitat significativa de ceràmica púnica dels segles iii i II aC. És sospita que també hi ha restes sota l’aigua. Possiblement es tractaria d’un enclavament que sovintejaven els mariners i comerciants púnico-ebusitans. Degué constituir un punt costaner important per l’intercanvi comercial amb els indígenes i pel control de la població en les lleves de mercenaris. El ventall cronològic en què s’inseririen les troballes aniria del 250 aC i el 190 aC, entre la Primera i la Segona Guerra Púnica. Temporalment, el podríem situar en la mateixa etapa històrica que les troballes fenícies dels illots de la Galera, na Guardis i na Moltona, aquests dos darrers a Sa Colònia de Sant Jordi. Els especialistes estimen raonable interpretar aquests assentaments com una fase prèvia al procés de colonització fenícia i cartaginesa de les ribes de la mar Mediterrània.

De nou la pressió humana derivada de l’activitat turística fa que alguns visitants no siguin conscients del valor i la fragilitat de l’entorn del litoral.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt