Ara llegint
El Consell reconstrueix un marge que va caure a la carretera del Port de Valldemossa a causa de la DANA de setembre

El Consell reconstrueix un marge que va caure a la carretera del Port de Valldemossa a causa de la DANA de setembre

El marge d’uns 8 metres lineals i aproximadament 4,5 metres d’alt, que va caure el 21 de setembre d’enguany a conseqüència de les pluges intenses que varen arribar a Mallorca amb la DANA ha estat reconstruït segons les tècniques tradicionals.

La reconstrucció del mur s’ha duit a terme mantenint la seguretat de la carretera, tenint en compte que hi poden circular vehicles de fins a 16,5 tones i a més és l’únic accés al nucli del Port de Valldemossa, segons han explicat des del departament de mobilitat del Consell de Mallorca. Per tant, ha estat crucial evitar des del primer moment qualsevol altre possible despreniment que hagués provocat el tall d’aquest accés, han assegurat.

Una vegada protegit el terreny natural, es va muntar una base de suport per poder executar el marge respectant els valors patrimonials dels murs de pedra en sec.

Així, la reconstrucció, que es va iniciar a final de setembre, ha tingut en compte el respecte a la tècnica patrimonial, tenint en compte que es tracta d’un mur a preservar i que la tècnica de la pedra en sec va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 2001, tal com ha recordat Iván Sevillano, Conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell.

Sevillano ha ressaltat que «l’objectiu de l’obra ha estat triple, d’una banda, actuar amb celeritat per poder restablir les condicions inicials de la via al més aviat possible. Per això declaràrem l’obra d’emergència; per una altra, afermar la seguretat estructural de la carretera, i finalment fer totes les actuacions preservant i posant en valor els valors patrimonials tant de la Serra com de la tècnica de la pedra en sec. És per això que hem volgut comptar amb un marger acreditat per tornar a aixecar la paret, a qui vull agrair el treball de reconstrucció excel·lent que ha fet, en col·laboració amb la nostra empresa de manteniment».

Aquest mur, que en caure va deixar totes dues zones de trencament en «v» s’ha reconstruït en tres zones separades, dues que es reforcen en la resta del mur previ al sanejo del mateix i una part central de forma rectangular limitada per dues juntes, formades per unes pedres que es diuen capginyes i que en cas que, en un futur llunyà, caiguessin les parts adjuntes, el mur central no es veuria afectat. 

«Estam molt orgullosos, a més, de poder anunciar que hem pogut recuperar tota la pedra del mur que va caure per a la reconstrucció, de tal manera que els materials originals continuen formant part del nou mur i queden perfectament integrats en l’entorn», ressalta Sevillano.

Les prescripcions de la construcció de pedra en sec impliquen a grans trets l’ús de pedra de gran grandària en la base que va reduint-se a mesura que s’aixeca el mur. A més, la pedra s’ha de posar amb la longitud major cap a l’interior del mur, no de costat, per donar major estabilitat i el mur s’emplena en la seva part central amb material més fi per permetre el drenatge. El marger ha realitzat la muralleta superior, que s’ha executat amb pedra picada per donar la forma i amb una petita junta feta amb ciment mallorquí a fi d’estar en harmonia amb la resta de muralletes de la carretera, segons han destacat.

En l’elaboració de la solució s’ha comptat amb l’assessorament dels tècnics de Medi Ambient del Consell especialitzats en pedra en sec que al seu torn s’han coordinat amb els tècnics de Patrimoni de la institució.

El termini previst de dos mesos d’obra s’ha vist lleugerament incrementat a causa de les pluges de novembre. El pressupost de l’obra ha estat de 80.000 euros (IVA inclòs).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt