El Govern inverteix 4’5 milions per a la construcció d’un Centre d’Educació d’Adults a Calvià
Des de fa algunes setmanes es duen a terme les obres, que tenen un període d’execució de divuit mesos, del nou Centre d’Educació de Persones Adultes de Calvià, un projecte que suposa una inversió total de 4.495.628 euros, finançats al 50% pel Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Calvià en el marc del Conveni de col·laboració entre el Govern i l’Ajuntament. El consistori ha estat l’encarregat de licitar el projecte de construcció.
El centre es construeix en una parcel·la de 5.194 metres quadrats situada en la confluència dels carrers Galió i Góngora del nucli urbà de Magaluf i constarà de dues plantes (planta baixa i primer pis).
El nou edifici tindrà 2.166 metres quadrats construïts, amb deu aules polivalents, quatre tallers, una aula taller sociosanitari i cuina, un laboratori, una biblioteca, despatxos, departaments, sala de professorat i un espai polivalent.
El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat del batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha visitat avui les obres. A la visita també hi han assistit el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, així com la tinenta de batle d’Educació, Olga Granados, la primera tinenta de batle, Nati Francés, el regidor de la zona de Magaluf, Marc López, i la directora del CEPA Calvià, Francisca Muñoz.
Martí March ha destacat «l’important paper que tenen els centres educatius per a les persones adultes a l’hora de plantejar noves oportunitats formatives, atès que afavoreixen vies laborals alternatives, a més de contribuir a l’educació permanent dels ciutadans».
El batle de Calvià ha destacat la importància de construir un nou centre de persones adultes, perquè les condicions de l’actual edifici no són les desitjables. I és que, per a Alfonso Rodríguez Badal, «treballar per a l’educació és també dignificar els espais educatius».
Tant el batle com el conseller han posat en valor la col·laboració entre ambdues administracions per l’aposta que suposa per les polítiques de segona oportunitat en les etapes formatives, així com el procés de formació continuada al llarg de la vida.
Nou centre de persones adultes
El CEPA Calvià és un centre d’educació per a persones adultes creat gràcies a un conveni entre la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament de Calvià. Compta amb una oferta formativa molt àmplia, des de grups d’alfabetització fins a cicles formatius, passant per grups de preparació per a proves d’accés a la universitat, cursos d’idiomes, etc.
L’àmbit geogràfic del CEPA Calvià és també molt ample: comprèn tota la zona d’Andratx (s’Arracó, Andratx, Port d’Andratx) i la zona de Calvià (El Toro, Magaluf, Portals Nous, Santa Ponça, Palmanova, etc). Actualment compta amb més de 800 alumnes, la meitat dels quals cursen estudis reglats.
El nou CEPA substituirà l’antic edifici municipal de Sa Porrassa, que té problemes d’espai i no pot donar respostes a les necessitats actuals.
Metodologia d’avantguarda
El projecte, dissenyat per l’Ajuntament de Calvià, ha incorporat per primera vegada la metodologia BIM (building information modelling) en la licitació pública. Es tracta d’un nou sistema de treball basat en la digitalització i col·laboració entre agents al llarg de tot el cicle de vida d’una edificació o infraestructura. La implantació d’aquesta metodologia suposa un canvi radical en la forma tradicional de treball en el sector de la construcció, ja que el treball col·laboratiu comporta estalvis en costs i temps i un increment en la qualitat.
Obres a Binissalem
D’altra banda, la Conselleria d’Educació i Formació Professional acaba de publicar a la Plataforma de contractació del sector públic del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública la licitació del projecte de millora del CEIP Robines, a Binissalem. Aquest projecte que contempla la millora d’accessibilitat del centre i altres actuacions, surt a licitació per un total de 347.410 euros i un termini d’execució de 6 mesos.
Aquesta actuació acabarà amb les barreres arquitectòniques del centre, el que beneficiarà als 264 alumnes que té i, als de futur.
Projecte de millora del CEIP Robines de Binissalem
Amb un pressupost de més de 347 mil euros, l’obra surt a licitació amb un termini d’execució de 6 mesos. El projecte preveu tres actuacions diferenciades, per una part millorarà l’accessibilitat del centre, també reformarà els banys i s’actuarà sobre la xarxa d’aigües de l’edifici. Totes aquestes actuacions suposaran una important millora del centre.
L’obra contempla les següents actuacions:
- Supressió de barreres arquitectòniques:
- Es dotarà l’edifici de primària amb la construcció d’un nou ascensor.
- Per a accedir a l’edifici es construiran dues noves rampes. Una a cada pati
- Construcció d’un nou bany adaptat, que ocuparà els actual banys de nins de primària de la planta baixa.
- Reforma de tots els nuclis de banys
- Reforma de la xarxa de distribució d’aigua, en els recorreguts on sigui necessària. També es veurà afectada la xarxa d’evacuació. Es substituiran els ramals i col·lectors per a garantir el bon funcionament.
- Es crea un nou bany de pati d’Educació infantil.
- Urbanització del pati i sembra d’arbres:
– La previsió d’actuació sobre la xarxa d’evacuació d’aigües, fa que es projectin sèquies per a la connexió amb la xarxa existent de clavegueram. Després es repavimentarà.
- Es sembrarà arbrat que contribuirà a la millora de les condicions ambientals del pati. Es reurbanitzarà a sobre del paviment existent i així es podrà unificar tot el conjunt.
Una vegada publicada, totes les empreses interessades poden presentar-se al procés de licitació.
Aquesta actuació de més de 347.000 euros, és una de les obres previstes en el Pla d’Infraestructures Educatives 2016-2023 per a totes les Illes Balears que pretén respondre de manera ordenada i objectiva a les necessitats estructurals que presenten els centres educatius de les Balears.