Ara llegint
Foc a l’interior del Torrent de Pareis

Foc a l’interior del Torrent de Pareis

Foc a l'interior del Torrent de Pareis

Un incendi s’ha produït en el dia d’avui en l’interior del Torrent de Pareis en la zona coneguda com a Salt del Soldat Pelut, una mica més abaix de la Cova des Romagueral situada a un quilòmetre i mig de la desembocadura.

El foc ha estat detectat cap a les 9 del matí per un guia de muntanya integrat en l’Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears (AGMIB). Ha observat una columna de fum que s’enfilava per les parets verticals del torrent. En atracar-s’hi ha vist com les flames consumien les branques i el tronc d’un arbre caigut de les altures l’any passat, com a resultat de la tempesta Juliette. El foc no era de grans dimensions, però el perill que es pogués estendre a la vegetació de la part superior era evident.

El professional ha fet ús de roques i sorra de la mateixa llera per aplacar la combustió així com a aïllar i separar el material combustible. Una mica més tard de les 11 un altre guia ha passat per la zona i ha vist com el foc encara estava actiu però clarament de baixada. Així mateix, ha abocat tota l’aigua que portava per baixar la temperatura i contribuir a la seva extinció total.

En arribar a un punt a on es disposava de cobertura mòbil ha procedit a contactar amb el telèfon d’emergències per donar coneixement dels fets. Pocs minuts després s’ha vist un helicòpter contra incendis a la zona.

Els professionals consultats indiquen que la probabilitat que l’incendi es produís com a
resultat d’un fenomen natural és marginal si no molt difícil. No es produïren –parentment- tempestes ni fenòmens que poguessin desencadenar llamps o espurnes elèctriques que produïssin la ignició. No és descartable l’acció humana. Bé com a resultat d’un vandalisme, d’un accident o un descuit.

L’entorn del Torrent ha estat subjecte d’agressions en forma de pintades i actuacions incíviques que s’han incrementat de forma considerable en els darrers anys.

Any amb més perill

Cal recordar que el Govern Balear va avançar la data d’inici de la prohibició de fer foc al 15 d’abril enlloc del habitual 1 de maig com a mesura de precaució i prevenció. Les condicions que afecten les Illes aquesta primavera, com ara l’elevada sequera pel dèficit de precipitacions i les elevades temperatures, incrementen exponencialment el risc d’incendis grans i extrems.

El torrent de Pareis és una de les meravelles naturals de Mallorca i, en opinió d’alguns, la més espectacular. El torrent s’origina en la confluència dels torrents del Gorg Blau i de Lluc en una zona coneguda com S’Entreforc, a 150 metres d’altura, i segueix el seu camí cap a la mar, al llarg d’uns 3.300 metres, entre parets de fins a 200 metres d’altura. El descens, en sentit sud-est nord-oest, porta les aigües de les valls interiors de Tramuntana fins a desembocar en Sa Calobra.

El Torrent de Pareis va ser declarat com a Monument Natural l’any 2003 i constitueix una de les imatges de Mallorca i el seu paisatge. Situat a una zona d’alt valor ecològic per la riquesa botànica, faunística i geològica és una de les zones més sensibles a les accions humanes.

La pressió humana derivada de l’activitat turística ha fet que rebí la visita de desenes de milers de visitants que, moltes vegades, no són conscients del valor i la fragilitat de l’entorn que contemplen.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt